eur:
387.03
usd:
355.89
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay.com

Szentkirályi Alexandra elárulta, visszalép-e Vitézy Dávid javára - a nap hírei

A terrorkészültség szintjét nem emelték, de a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette. Brüsszelben holnap új helyszínen folytatódik a betiltott Nemzeti Konzervativizmus Konferencia. Fegyverhiány miatt Ukrajna nem képes ellenállni az orosz erőknek. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A terrorkészültség szintjét nem emelték, de a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények biztonságát, valamint a határátlépéseket – közölte a Terrorelhárítási Központ. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában. A 3-as szintű terrorkészültség 2016 óta van érvényben, a mostani intézkedéseket az Izrael elleni iráni támadás után rendelték el.

Brüsszelben holnap új helyszínen folytatódik a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, amelyet betiltott egy kerületi polgármester. A városvezető az X közösségi portálon azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Szalai Zoltán az MCC főigazgatója viszont azt közölte, hogy a rendezvényt minden nehézség ellenére ma is megtartották, holnap pedig új helyszínen folytatják. Orbán Viktor közösségi platformokon úgy reagált: utoljára a kommunisták akarták őt elhallgattatni a rendőrséggel, és ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják.

Az uniós migrációs csomagot bírálta az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetésen Orbán Viktor. A magyar kormányfő kijelentette: amíg arra a kérdésre nincs válasz, hogy akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik.

Elakadt a deficitcsökkentés folyamata 2023-ban a Költségvetési Tanács szerint. A testület a tavalyi költségvetés végrehajtását és az államadósság tavalyi alakulását véleményezte. Ennek fő oka, hogy a magas infláció miatt visszaeső belső kereslet következtében az adóbevételek elmaradtak, míg a kamat és nyugdíjkiadások nagyobbak lettek a vártnál.

A magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenés után az IMF most ismertetett becslése szerint. Az infláció pedig a tavalyi 17,1 százalék után idén várhatóan 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz.

Már csaknem 50 százalékkal emelkedett a földgáz ára a február közepi mélyponthoz képest - hívja fel a figyelmet a Portfolio. Szakértők elemzése szerint az emelkedést elsősorban a közel-keleti feszültségek fokozódása, főként az izraeli-iráni konfliktus, valamint az ellátási zavarok okozzák.

A belső égésű motorbetiltásának elhalasztásáról tárgyalt Berlinben a nemzetgazdasági miniszter több német autóipari cég vezetőjével. Egyetértettek abban, hogy 2026-ban érdemes felülvizsgálni a 2035-ös szabályozási dátumot. Nagy Márton ismét hangsúlyozta: az elektromos autózás újbóli lendületéhez mielőbb uniós szintű támogatási programmal kell segíteni az ágazatot.

Mintegy 110 milliárd forintot biztosít a 3 leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására az unió. A keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A békés egymás mellett élést nevezte az emberiség feladatának a köztársasági elnök az Országházban, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Sulyok Tamás úgy fogalmazott: se vallási, se származási, se világnézeti meggyőződése miatt nem ítélkezhet egyik ember a másik élete felett, egyik közösség a másik közösség élete fölött.

Senki sem kerülhet utcára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése miatt - ígéri a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint az állam biztosít garanciát a Diószegi Sámuel utcában lakók számára arra az esetre, ha nem fogadják el a felajánlott cserelakásokat.

A köztéri hajléktalanság felszámolását és a budapesti közlekedési csomópontok köztisztasági ellenőrzését ígérte a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Mandiner-nek adott interjúban. Szentkirályi Alexandra cáfolta azt az értesülést, hogy az önkormányzati választás előtt visszalépne Vitézy Dávid, az LMP jelöltje javára.

Újraindul a polgármesteri posztért V. Naszályi Márta az első kerületben a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltjeként. A négy pát azt ígéri, hogy a jövőben is minden fontos döntést a kerületi lakókkal közösen hoznak meg.

Mintegy félmillió új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve dolgoztak át az ügyfelek a márciusi kampányban – közölte a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa a Kossuth rádióban. Kovács Zsolt hozzátette: a kampány hatására jelentősen élénkült a verseny a biztosítók között.

A pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló rendelet visszavonását követelik a szakszervezetek. Közös állásfoglalásukban sürgetik, hogy a kormány vállalásainak megfelelően a teljesítményértékelés módját a szakszervezetekkel együtt alakítsa ki.

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség amiatt, hogy Izrael megtámadhatja az iráni atomenergiai létesítményeket. Rafael Grossi a NAÜ-főigazgatója elmondta, hogy Irán biztonsági megfontolásból vasárnap bezárta nukleáris létesítményeit, majd hétfőn újranyitotta azokat.

Fegyverhiány miatt Ukrajna nem képes ellenállni az orosz erőknek - jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij eközben aláírta a mozgósításról szóló új törvényt, amely megerősíti a hadköteles korhatár 27 évről 25 évre csökkentését és eltörli a "korlátozottan alkalmas" státuszt.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×