eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

10,4 százalékkal volt magasabb a reálkereset januárban, mint egy évvel korábban - a nap hírei

Varga Judit volt igazságügy-minisztert is meghallgatta tanúként a volt férje által közzétett hangfelvétel ügyében az ügyészség. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd.

10,4 százalékkal volt magasabb a reálkereset januárban, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605.100, a nettó 416.600 forint volt.

A korábban vártnál mérsékeltebb gazdasági növekedést, valamint alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő inflációt vár az idén a Nemzeti Bank. A jegybank szerint a forint gyengélkedése is hozzájárul ahhoz, hogy a 3 százalékos inflációs célt csak jövőre lehet elérni.

Újabb feltételekhez kötné az EU-s pénzek kifizetését a Európai Bizottság – írja a Forbes. A testület nem kizárólag előre meghatározott fejlettségi kritériumok alapján osztanák el a támogatásokat, hanem a tagállamok teljesítménycéljaihoz kötnék a kohéziós források folyósítását.

Már Varga Judit volt igazságügyminisztert is meghallgatta tanúként a volt férje által közzétett hangfelvétel ügyében az ügyészség – hangzott el a hatóság tájékoztatóján. Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője megismételte, hogy az úgynevezett Völner-Schadl ügyben semmilyen irat nem tűnt el.

Nem lesz alkotmánybíró Trócsányi László, akit a kormánypártok jelöltek az államfővé választott Sulyok Tamás helyére a testületbe. A volt igazságügyi miniszter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora közleményében azt írta: egyetemi kötelezettségvállalásaira tekintettel a felkérésnek jelenleg nem tud eleget tenni.

Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak majd. A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. A fővárosi listát Karácsony Gergely vezeti majd.

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti a fővárosi Rákosrendező pályaudvar környezetének rendezéséről szóló államközi szerződéstervezetet – közölte az építési tárca. Eszerint a mintegy 130 hektáros területen az Egyesült Arab Emírségek végezheti el az 5 milliárd eurós, kiemelt állami beruházássá minősített fejlesztést. Új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal.

A Tempus Közalapítvány elbírálta az egyetemek pályázatait a Pannónia Ösztöndíjprogramra, így az intézmények kiírhatják pályázataikat – közölte a szaktárca államtitkára. 10 milliárd forint áll rendelkezésre körülbelül 8 ezer diák és oktató számára.

Megkezdte a kétoldalú egyeztetéseket a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben.

Szentmisét celebrált nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter arra emlékeztetett, hogy a nagycsütörtök esti szertartás elvezet az utolsó vacsora termébe, ahol megemlékezünk az Oltáriszentség alapításáról. Ferenc pápa 12 rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán.

Részlegesen felfüggeszti a húsvéti kamionstopot a szaktárca. Az áruellátás zavartalansága érdekében a járművek éjszakánként közlekedhetnek az ünnepi időszakban is.

Bizonyítékot találtak az orosz hatóságok arra, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között. Az oroszok szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

Oroszország nem tervez támadást egyetlen NATO-ország ellen sem - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin ugyanakkor azt közölte: ha a Nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnába, akkor azokat az orosz erők le fogják lőni. Hangsúlyozta azt is, hogy az F-16-osok nukleáris fegyvereket is hordozhatnak.

Közös fegyvergyárak létesítését tervezi Lengyelország és Ukrajna. Erről az ukrán kormányfő beszélt Varsóban, a lengyel-ukrán kormányközi konzultáció után. A konzultáció napirendjén az ukrajnai fegyverszállítások is szerepeltek.

Fülöp-szigetek válaszlépésekre készül a kínai partiőrök és hadihajók veszélyes támadásaira - jelentette be az ország elnöke. Megfogalmazása szerint a lépések arányosak és ésszerűek lesznek a törvénytelen, kényszerítő és agresszív kínai támadásokkal szemben.

Bulgáriában újabb előrehozott parlamenti választásokat kell tartani, miután a Van Ilyen Nép nevű pártja elutasította az államfő kormányalakítási felkérését. Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja.

A keresőbúvárok megtalálták a keddi baltimore-i hídomlás két halálos áldozatának holttestét. Négy embert még keresnek. A hídnak egy irányíthatatlanná vált teherhajó ütközött neki.

Júniustól London és Stockholm után New Yorkban is bevezetik dugódíjat. Napközben 15 dollárt, kell fizetniük a kijelölt zónába behajtó autósoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×