eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Tanárbér: 10 százalék plusz fér bele a költségvetésbe - a nap hírei

A világon egyedülálló beruházásnak nevezte az Azerbajdzsánból Magyarországra áramot szállító vezeték megépítését a kormányfő. A költségvetésből 10 százalékos béremelést tud megelőlegezni a kormány a pedagógusok számára januártól. Még az idén dönthet a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A világon egyedülálló beruházásnak nevezte az Azerbajdzsánból Grúzián át Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezeték megépítését a kormányfő. Orbán Viktor a szerződés bukaresti aláírása után kiemelte: a világ leghosszabb, több mint ezer kilométeres tenger alatti villamosenergia-vezetéke épülhet meg. Az eseményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta: a vezeték nemcsak az orosz fosszilis energiaforrásokkal szemben jelent alternatívát, hanem a tiszta, hozzáférhető, megújuló energiaforrásokra épülő jövőt is szolgálja. Emellett szerinte Ukrajna újjáépítését is segíteni fogja. Brüssszel a projektet közös érdekű beruházásként kezeli, ezért a fejlesztésre 2,3 milliárd eurós támogatást irányzott elő.

Az Azerbajdzsánból érkező zöld-villamosenergia vezeték a tervek szerint 2027-re készülhet el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a vezeték megvalósíthatósági tanulmányát előreláthatóan jövő év végére készíti el egy olasz cég. Ennek 2,5 millió eurós költségét a Világbank fedezi. Hozzátette: innentől kezdve a beruházás elvileg három-négy évet vehet igénybe. Szijjártó Péter hozzátette, hogy vannak tervek arra vonatkozóan is, hogy a vezeték mellé optikai kábelt is lefektessenek.

A hazai költségvetésből 10 százalékos béremelést tud megelőlegezni a kormány a pedagógusok számára januártól, amíg nem érkeznek meg Brüsszelből az uniós pénzek. A kormány ezt már rendeletben is rögzítette. A Magyar Közlönyben a pedagógus szakmai bérpótlék 20-ról 32 százalékra emeléséről jelent meg határozat. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken egy oktatási konzultáción tárgyalt az érdekképviseletekkel. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az egyeztetés után az InfoRádióban elmondta: érdekképviseletük nem kapott felszólalási lehetőséget és az uniós pénzek ügyében sem tudtak meg többet az eddigiekhez képest. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányi tagja szerint nem nevezhető szakmai egyeztetésnek a konzultáció.

Több ellenzéki párt, a DK, az LMP és a Párbeszéd is megalázóan kevésnek nevezte a pénteken bejelentett 10 százalékos pedagógus béremelést és azonnali, 45 százalékos emelést sürget a tanárok számára. A DK árnyékkormánya szerint Pintér Sándor belügyminiszter a zárt ajtók mögötti oktatási konzultáción megfélemlítette a pedagógusokat, és a kormány csak a szakmai pótlékon változtatott. Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője arról beszélt: úgy tűnik, hogy Pintér Sándor nem vesz tudomást a pedagógusok problémáiról. A Párbeszéd szerint a kormány az éjszaka kihirdetett rendeletével gyakorlatilag pedagógus-bércsökkentés csökkentést jelentett be, hiszen a bérük jövőre jóval kevesebbet ér majd, ha csak a pótlék növekszik.

Lapértesülés szerint még az idén dönthet a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről. A Népszava úgy tudja, hogy jövő heti utolsó ülésén határozhat erről a kabinet. A javaslatot Takács Péter egészségügyi államtitkár terjesztette be. Ennek értelmében mintegy 180-200 milliárd forintos forrásból két részletben 2023 és 2024 elején nőhet a szakdolgozók bére. Az alap és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg a diplomásoknak 55 százalékos emelést javasol az államtitkár.

Tervezhetőbb ütemben, akkumulátortelepítés nélkül épülhetnek az ipari napelemparkok a legújabb rendeletek alapján - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca arra kéri a kereskedelmi célú naperőművek létesítését tervezőket: január 19-ig tegyenek nyilatkozatot terveikről. Meg kell jelölniük a tényleges csatlakozás pontos évét, de az legfeljebb 2027 lehet. Emellett a kormány megszünteti a naperőművek, köztük a saját célra termelők kötelezettségét a 30 százalékos szabályozási képesség kiépítésére. Így akkumulátortelepítés nélkül is létesíthetők ipari felhasználókhoz kapcsolódó új napelemparkok, ha az üzemeltető vállalja, hogy hálózatra nem táplál be.

Már a jövő év első felében bevezetné az összevont megyebérletet a közlekedési miniszter. Lázár János a Délmagyarországnak adott interjúban megerősítette: első lépésként a MÁV-val az úgynevezett megyebérlet-konstrukció bevezetésén dolgoznak. Ez egyetlen vásárlással tenné lehetővé a vidéken élőknek, hogy egy vagy több megyében vasúton és autóbusszal is közlekedhessenek.

Honosítási okiratokat adott át a Magyar Nemzeti Balett együttes nyolc külföldi származású táncművészének a köztársasági elnök. Novák Katalin a diótörő című balettelőadás előtt adta át az okiratokat a Magyar Állami Operaházban. A táncművészek – köztük több orosz-ukrán házaspár - az átvétel előtt állampolgársági esküt tettek a színpadon, majd az ezerfős nézőközönség előtt elénekelték a magyar himnuszt.

Életének 65. évében elhunyt Kreutz László zenész, író. Kreutz László több zenekarban játszott, egyebek mellett a legendás A. E. Bizottságban, Millenniumi Földalatti Vasútban vagy az Ági és a fiúkban. Az utolsó dobos című kötete 2011-ben jelent meg, emellett művészeti lapokba is írt. A temetéséről a család később intézkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×