eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

A gáz árának megháromszorozódására számít a német illetékes hatóság

Riasztó forgatókönyvvel állt elő a német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője. Klaus Müller szerint az egyetlen gyógyszer a fokozott takarékoskodás.

Klaus Müller a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a német fogyasztók már most is a korábbi összeg dupláját fizetik, noha az ukrajnai orosz háború hatásai még alig érezhetők.

2023-tól azonban a gázt használóknak az árak legkevesebb megháromszorozódásával kell számolniuk. Ezért – mint fogalmazott – csak az a megoldás, hogy már mostantól takarékoskodni kell.

Müller szerint a politika döntésétől függ annak megakadályozása, hogy a gázkereskedők a magasabb beszerzési költségeket a fogyasztókra hárítsák át. Ezzel összefüggésben két lehetőséget említett.

  • Az egyik az, hogy az állam milliárdokkal támogatja az importőröket. .
  • A másik variáns viszont az lenne, hogy "szabadon engedik" az árakat, és azt követően célirányosan azokat támogatják, akik erre a leginkább rászorulnak.

A hatósági vezető nem osztotta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a magánháztartások gázhiány esetén hátrányos megkülönböztetésben részesülnének.

"A német és az európai jogi szabályozás szigorúan előirányozza a magánháztartásoknak az utolsó leheletig történő védelmét"

– jelentette ki.

Az orosz gázszállítások fokozatos csökkenésére és nem kizárt teljes leállítására utalva Klaus Müller úgy vélekedett:

Németország még a legrosszabb forgatókönyv esetén sem marad gáz nélkül.

Ilyen esetben szavai szerint az ország továbbra is kap gázt Norvégiából, továbbá a belga vagy a holland terminálokból, azt követően pedig közvetlenül a német part menti terminálokból.

"Nem nagyon valószínű", hogy az emberekhez otthonukban ne érkezzen egyáltalán gáz – fogalmazott.

Jóval borúlátóbban nyilatkozott ugyanakkor Rainer Dulger, a munkaadók szövetségének elnöke.

Dulger szerint a gázválság kapcsán Németországot történetének legnagyobb válsága előtt áll.

"A legőszintébben ki kell jelentenünk: azt a jólétet, amelyet hosszú idő óta élvezünk, első ízben fogjuk elveszíteni"

– jelentette ki.

Egy tekintélyes német épülettechnológiai szakértő mindezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek meg kell, tanulniuk takarékoskodni.

Messari Becker szerint a kialakult gázválság kapcsán úgy vélte: nem ördögtől való a fa és széntüzelésű kályhákhoz való visszatérés.

A klímavédelem szempontjából mindez természetesen visszalépést jelent. A jelenlegi helyzetben azonban kevés az alternatíva – fogalmazott.

A magánháztartások esetében ki kell meríteni a fosszilis energiával való takarékoskodás összes lehetőségét – jelentette ki a szakértő, aki szerint az emberek nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×