eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rekordév a turizmusban - a nap hírei

Nagyot gyengült a forint, amely új történelmi árfolyammélypontot ért el a főbb devizákkal szemben. Az Európai Unióban tizedével, Magyarországon csaknem 50 százalékkal volt magasabb a betárolt gáz mennyisége májusban, mint egy éve. A lakásfelújítási állami támogatás meghosszabbítását és lakáshitelek kamatának korlátozását javasolja az építési vállalkozók szakszövetsége. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Nagyot gyengült a forint, amely új történelmi árfolyammélypontot ért el a főbb devizákkal szemben. Az eurót este 407 forint 43 filléren jegyezték. A dollár jegyzése 397 forint 77 fillérre, a svájci franké pedig 410 forint 20 fillérre ment fel. A forint napközben új árfolyammélypontot állított be mindhárom devizával szemben, az euró legmagasabb jegyzése 409 forint 84 fillér, a dolláré 399 forint 42 fillér, a svájci franké pedig 412 forint 71 fillér volt.

Az Európai Unióban tizedével, Magyarországon csaknem 50 százalékkal volt magasabb a betárolt gáz mennyisége májusban, mint egy éve. Az energiahivatal földgázpiaci riportja szerint a háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt. A régió tárolóiban májusban alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában, ez alól csak Ausztria és Románia kivétel.

A lakásfelújítási állami támogatás meghosszabbítását és lakáshitelek kamatának korlátozását javasolja az építési vállalkozók szakszövetsége. Az ÉVOSZ szerint úgy lehetne elkerülni a dömpingszerű megrendelési hullámot, és javítani az ingatlanok műszaki állapotán, ha határozatlan időre kiterjesztenék támogatási lehetőséget. Ezen felül azt is szükségesnek tartják, hogy az új építéseknél az 5 százalékos áfa értéket határidők nélkül lehessen érvényesíteni. Az ÉVOSZ javasolja azt is, hogy vezessék be a lakáscélú hitelek 5 százalékos kamatsapkáját.

Újból alakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket - közölte a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az agglomerációs települések polgármestereivel való egyeztetésén előremutatónak nevezte a Pest megyei közgyűlés elnöke által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy a megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére, vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot. Navracsics Tibor közölte, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.

A vasút lehet a tengeri szállítás alternatívája a magyar ipari miniszter szerint. Palkovics László elmondta: erről és az ehhez szükséges fejlesztésekről is egyeztettek a Bulgária-Magyarország-Szerbia-Törökország közlekedési munkacsoport alakuló ülésén. A miniszter úgy vélte: az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy a korábban reálisnak tűnő közlekedési módok kevésbé lesznek járhatók, Ukrajnát el kell kerülni. Közölte: az Európai Unió jelenleg az áruk 20 százalékát mozgatja vasúton, a cél, hogy ez az arány legalább 50 százalékra nőjön 2050-re.

Kiemelkedő eredményt hozott a turizmusban a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a nyár első hónapjában változatlanul a Balaton térség szálláshelyei voltak a legnépszerűbbek 28 százalékkal, és a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez. Ezt követi Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke és Bük-Sárvár. Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt.

Svédország és Finnország aláírta a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet. Jens Stoltenberg főtitkár az aláírást követő sajtótájékoztatón köszönetet mondott Finnországnak, Törökországnak és Svédországnak, és azt hangoztatta, hogy mindhárom ország keményen dolgozik a megállapodás végrehajtásán, különösen a terrorizmus elleni küzdelem területén. A NATO főtitkára arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a szervezethez.

Országos átlagban megállt a szennyvíz koronavírus-koncentrációjának emelkedése, mintavételi helyek többségét stagnáló tendencia jellemzi. A Nemzeti Népegészséügyi központ honlapján azt írta, hogy ezzel együtt emelkedést mértek a Budapest környéki agglomerációs települések és Eger szennyvíz mintája esetében. Csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem jelentkezett.

Hétfőn csaknem 10 és fél ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Több mint 5 ezer ötszázan az ukrán-magyar és csaknem 5 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 323-an, köztük 119 gyermek vonattal érkezett Budapestre a háború elől menekülve.

Az orosz erők hat rakétát lőttek ki a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg - közölte a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben károkat okozva. A Donyeck Dolina településnél az ukrán katonák visszaverték az orosz erők ostromműveletét, és visszavonulásra kényszerítették őket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×