eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A legfontosabb részlet már ismert Orbán Viktor évértékelőjével kapcsolatban - a nap hírei

Február 1-jén látogat Oroszországba Orbán Viktor, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta az Aegon osztrák felvásárlását. A kórházszövetség elnöke szerint hónapokban telik, mire csökkenhetnek a kórházi várólisták. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Február 1-jén látogat Oroszországba Orbán Viktor, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek. A megbeszélés fő témája Paks 2 lesz. Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök beszél majd arról, hogy halad az építkezés előkészítése. Hozzátette: szeretnék, ha a két új reaktor még ennek az évtizednek a végén megkezdhetné a működését.

Február 12-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - erősítette meg a Magyar Nemzetnek Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az országgyűlési választási kampány ezen a napon indul, így a kormányfő beszéde a hivatalos kampánykezdetet is jelenti. A miniszterelnök egy év kihagyás után összegzi ismét Magyarország helyzetét, mivel tavaly a koronavírus járvány miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására. Az idei lesz a 23. évértékelő.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság. A határozatok ellen három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál. Az NVB mai ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba a múlt héten jóváhagyott tíz párt után. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Kérdésenként 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki pártok a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadékről szóló népszavazáshoz. Az íveket pénteken adják le – közölte Facebook-videójában Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A referendum kiírásához 200-200 ezer aláírás szükséges. A népszavazást Karácsony Gergely kezdeményezte, eredetileg öt kérdéssel, de abból kettőt hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság.

Egyre több halasztható beavatkozást tudnak elvégezni a kórházak, de még így is hónapokba telik mire csökkennek a járvány miatt megnőtt várólisták – mondta az Inforádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea tájékoztatása szerint a legtöbben jelenleg szürkehályogműtétre várnak. Ők több mint 17 ezren vannak és átlagosan 170-180 napot kell várniuk. Az elmúlt hat hónapban majdnem 37 ezer beteget műtöttek meg. A második legtöbbet a térdprotézisre kell várni, a harmadik helyen a csípőprotézis áll.

Koronavírus fertőzéssel kórházba került Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. A politikus Facebook-oldalán azt írta, hogy már szerda este szúrt a háta, a csütörtök reggel készített gyorstesztje pozitív lett, majd olyan rosszul lett, hogy a Honvédkórházba került. Kunhalmi Ágnes is három oltást kapott már. Hétfőn Márki-Zay Péterről, az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjéről is kiderült, hogy koronavírusos, ő azonban nem került kórházba, otthon van karanténban.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta, hogy az osztrák Vienna Insurance Group felvásárolja az Aegon magyar leányvállalatait. A Bizottság előzetes következtetése értelmében a vétó sérti a letelepedés szabadságát. Brüsszel 10 munkanapon belül vár választ a felvetésekre a magyar kormánytól. A Bizottság közleményében emlékeztetett: a tervezett felvásárlás egy nagyobb ügylet részét képezi, amelyet uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján 2021. augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyeztek.

Az Európa Tanács szerint 17 állam, köztük Magyarország maradéktalanul átültette a pénzmosás elleni Varsói Egyezmény rendelkezéseit. A testület jelentése szerint a tagállamok azt vállalták, hogy nemzeti jogszabályaik biztosítják a jogi személyek felelősségre vonhatóságát pénzmosási bűncselekmények esetén. Gondoskodnak továbbá arról, hogy a bűncselekményekben felelősnek minősítettekkel szemben hatékony és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókat alkalmazzanak, beleértve a pénzügyi szankciókat is. Az Európa Tanács arra ösztönzi a magyar hatóságokat, hogy folytassák az ítélkezési gyakorlat fejlesztését ezen a területen.

Fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak az Európai Bizottság. Az indoklás szerint Varsó az uniós bíróság júliusi ítélete ellenére továbbra sem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága július közepén napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra. A testület szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Washington inváziónak tekint majd bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére - mondta az amerikai elnök. Joe Biden úgy fogalmazott: egyértelművé tette az orosz elnök számára, hogy egy ilyen katonai beavatkozás súlyos gazdasági következményekkel járna. A tervek szerint pénteken tárgyal Genfben az orosz és az amerikai külügyminiszter az egyre fokozódó orosz-ukrán helyzet ügyében. Az észak-atlanti szövetség a héten a moszkvai vezetést egy sor találkozóra hívta meg a politikai rendezés érdekében.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×