eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újabb tiltások és növekedést támogató intézkedéscsomag is jön ősszel - a nap hírei

Új, növekedést támogató gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be a miniszterelnök. Világszerte megközelítette a 800 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma. Fehéroroszországban panaszt tett a külföldre menekült elnökjelölt a választási bizottság ellen.

Új, növekedést támogató gazdaságpolitikai intézkedéscsomag jön szeptember közepén - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban sikeresnek nevezte a gazdaságvédelmi programokat, most azonban a növekedés beindítása a cél. A kormányfő arról is beszélt, hogy továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt az országra, aki szerint ezért lesz szükség újabb tiltó intézkedésekre. Azt mondta: déli irányba senki ne tervezzen nyaralást szeptember 1-je után.

Újabb 52 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma 806-ra nőtt. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel a halálos áldozatok száma 611-re emelkedett. 58 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta 5.098 embernél igazolták a fertőzést.

Már csaknem 22 millió 700 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban. Egy nap alatt 267 ezernél is több új fertőzöttet találtak. A halálos áldozatok száma megközelíti a 800 ezret, miközben több mint 14 és fél millióan meggyógyultak. A betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Az új típusú koronavírus új variánsát fedezték fel szingapúri kutatók, ez az eddigieknél enyhébb tüneteket okoz, emiatt a gyógyulási esélyek is jobbak. A Reuters által idézett szakemberek szerint a felfedezésnek hatása lesz a vakcina- és gyógyszerfejlesztésre is.

Fehéroroszországban panaszt tett a külföldre menekült elnökjelölt a választási bizottság ellen, amiért a testület véglegesítette az augusztus 9-i voksolás eredményét. Szvjatlana Cihanouszkaja álláspontja szerint a választást a hatalom elcsalta a hivatalban lévő elnök javára. Aljakszandr Lukasenka közben kijelentette: nem hajlandó tárgyalni az ellenzéki koordinációs tanáccsal, amelynek célja, hogy tárgyaljon a hatalom átadásáról. A belarusz hatóságok eljárást indítottak a testület ellen.

Oroszországban engedélyezték Alekszej Navalnij Németországba szállítását az omszki kórház orvosai. A kómába esett ellenzéki politikust Berlinben fogják kezelni. Alekszej Navalnij csütörtökön lett rosszul egy Moszkvába tartó repülőgépen. Munkatársai szerint megmérgezték.

Nem tapasztalt előrelépést a Brexit utáni kapcsolatokról szóló egyeztetésen az unió főtárgyalója. Michel Barnier szerint London semmilyen hajlandóságot nem mutat arra, hogy az unió számára alapvető fontosságú kérdésekben előrehaladjon. A brit főtárgyaló ugyanakkor Brüsszelt hibáztatta a tárgyalások eredménytelenségéért.

Az Egyesült Államokban elfogadta a Demokrata Párti elnökjelöltséget Joe Biden. A volt alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében azt mondta Donald Trump bajba sodorta Amerikát, amelyet a koronavírus-járvány, a gazdaság visszaesés, a demokrácia hiánya és a klímaválság is fenyeget.

Törökországban újabb isztambuli múzeumot nyilvánított mecsetté az államfő. Recep Tayyip Erdogan döntése alapján az eredetileg bizánci templomként működő Kariye múzeum üzemeltetését a vallásügyi hivatal vette át. A török vezetés a keresztény világ tiltakozása közepette júliusban mecsetté nyilvánította a Hagia Sophia székesegyházat.

Napokon belül kampányt indít a kormány a magyar termékek népszerűsítésére. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a magyar áruk választása a munkahelyeket védi.

Több mint százezer aláírás gyűlt össze az MSZP népszavazási kezdeményezéséhez. Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő megismételte: pártja célja megvédeni a Balatont és a természetes tavakat, és hogy ne lehessen korlátlanul beépíteni a szabadstrandokat. Úgy vélte: a Fideszhez közelálló körök érdekeltek a balatoni beruházásokban.

Az LMP szerint a kormány turisztikai fejlesztései nem a magyar turisták igényeire épülnek, hanem a globális érdekeket szolgálják. Kendernay János társelnök kijelentette: minden magyar embernek lehetővé kellene tenni, hogy évente két hetet belföldön nyaralhasson. Kifogásolta, hogy egyre több Balaton melletti ingatlan kerül kormány-közeli vállalkozók tulajdonába.

Augusztus vége után is lehet online módon nyelvvizsgázni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a járványügyi veszélyhelyzet idején bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult, májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, csaknem ötezret sikeresen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×