eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kitűzte a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a Nemzeti Választási Bizottság - Hírösszefoglaló

Az energiatakarékosság ösztönzésével a minőségi rezsicsökkentés irányába mozdulna el a kormány. Vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Kitűzte a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a Nemzeti Választási Bizottság. A testületnek a törvény szerint a települési önkormányzati voksolás napjára kellett kiírnia a szavazást. A határozat értelmében október 13-án 2715 nemzetiségi voksolást tarthatnak az országban.

A külföldről hazatelepülők is igényelhetik a falusi csokot - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény kistelepülési változatára az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplők is jogosultak.

Az energiatakarékosság ösztönzésével a mennyiségi rezsicsökkentéstől a minőségi irányába mozdulna el a kormány - jelentette ki a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. György László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az úgynevezett virtuális, vagyis el nem fogyasztott energia 2030-ra az ország harmadik legnagyobb „erőművi kapacitása” lehet.

Elkészültek az idei tankönyvek - közölte a beszerzést és terjesztést végző állami Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója. Tőczik Zsolt az InfoRádióban elmondta: a kiszállítást augusztus 1-én kezdik, terveik szerint pedig a hónap végére minden iskolába hiánytalanul eljutnak majd a tankönyvek.

Elkészült a MÁV-Start első húsz, új generációs IC+ vasúti személykocsija, és megkezdték 70 további gyártását Szolnokon. Homolya Róbert, a MÁV vezérigazgatója elmondta: a vasúttársaság hosszú távon szeretné folytatni a sorozatgyártást, mivel legalább háromszáz új IC+ kocsira van szüksége 2023-ig.

Távlati tervnek nevezte a főpolgármester a szentendrei HÉV föld alá vezetését, ami csak idővel valósítható meg. Tarlós István az M1-en hangsúlyozta: a beruházás korai tervezési stádiumban van. Korábban Bús Balázs, a 3. kerület polgármestere az InfoRádiónak elmondta: a szentendrei HÉV felújításának célja, hogy a szintbeli kereszteződésekben könnyebb legyen az autós közlekedés. Ezt szolgálná az, ha a vonalat a föld alá vinnék.

Fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indul a repülőtéri utasfelvételi gyakorlat ellenőrzésére. Korábban a Demokratikus Koalíció közölte: a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordul, mivel a Wizz Air budapesti földi kiszolgálója, a Malév Ground Handling a későbbi becsekkolás miatt a légitársaság honlapján feltüntetett díj több mint dupláját szedi be.

Ismét az ukrán hajóskapitány letartóztatását indítványozza az ügyészség a május végi dunai balest miatt. A férfit hétfőn vették újra őrizetbe, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is meggyanúsította a nyomozó hatóság. Eddig a vízi közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetése miatt folyt nyomozás ellene.

Felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt vádat emelt Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint Gyárfás Tamás 1997-ben határozta el, hogy megöleti a médiavállalkozót, és Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János meggyilkolására, amelyet Jozef Roháč hajtott végre. Gyárfás Tamás tagadja a bűncselekmény elkövetését.

Akár 2 milliárd forintba is kerülhetnek a biztosítóknak az elmúlt hétvégi viharok. A Magyar Biztosítók Szövetségének közleménye szerint a mostani bejelentések elsősorban a szélvihar, a felhőszakadás, a beázás, a villámlás okozta károkra vonatkoznak, de sok a jégverések miatti kár is.

A brit kormány nem akar fizikai határellenőrzést az ír-északír határon - hangsúlyozta a brit kormányfő. Boris Johnson telefonon egyeztetett az ír miniszterelnökkel, és arról biztosította Leo Varadkart, hogy London kitart az északír békét biztosító egyezmény mellett, és soha nem állítja vissza a fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a Brexitet követően az egyedüli szárazföldi határ lesz az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Romániában bejelentette lemondását a belügyminiszter a nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány ügye miatt. Az eset közfelháborodást váltott ki, miután kiderült, hogy a későbbi áldozat hiába hívta háromszor is a segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem léptek közbe időben, hogy megmentsék az életét. Az ügy miatt lemondott a román különleges távközlési szolgálat igazgatója is és leváltották az országos rendőrfőkapitányt.

Tavaly több mint 12 ezer gyermeket öltek vagy nyomorítottak meg fegyveres konfliktusokban - áll ENSZ most közzétett jelentésében. A világszervezet ezen kívül 24 ezer, gyermekek ellen elkövetett erőszak és súlyos jogsértés esetét erősítette meg, köztük szexuális erőszakot, iskolák elleni támadásokat. 2018-ban több mint 7 ezer gyermeket soroztak be katonának világszerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×