eur:
404.75
usd:
374.08
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a budapesti hajóbaleset körülményeit - Hírösszefoglaló

Az adórendszer egyszerűsítését célzó gazdaságvédelmi akciótervet ismertetett a pénzügyminiszter. Ausztriában az alkotmánybíróság elnökét nevezi ki kancellárnak az államfő.

Büntetőeljárásban, szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség a budapesti hajóbaleset körülményeit. A Hableány nevű sétahajó szerda este ütközött össze egy nagy méretű szállodahajóval és elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzetén lévő 33 dél-koreai turista és a kétfős személyzetből heten meghaltak, heten könnyebben megsérültek, 21 embert továbbra is keresnek. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el. A roncs kiemelése várhatóan kedden kezdődik. A szemtanúk, illetve a másik hajó legénysége és utasai mellett a rendőrség kihallgatta a Hableányt üzemeltető cég vezetőit, emellett belső vizsgálat indult a vállalatnál.

Törvénymódosítással kezdeményezi a kormány a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határozatlan idejű elhalasztását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón közölte: a kabinet meg akarja várni, hogy lezáruljanak az új bírósági rendszer bevezetésével összefüggő európai viták. Megismételte, hogy a közigazgatási bíráskodás újbóli bevezetése nem sérti a bírói függetlenséget.

Az unió átlagát 2 százalékponttal meghaladó növekedés elérését nevezte a kormány céljának a gazdasági akciótervvel a pénzügyminiszter. Varga Mihály a kormányinfón a 13 plusz 1 javaslat között említette az adók számának csökkentését, a munkát terhelő közterhek, illetve a kisvállalati adó mérséklését. A tervek szerint megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, a reklámadó kulcsa nulla százalékos lesz, illetve 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája.

Üdvözli a 7 és fél százalékos reklámadó felfüggesztését a Magyar Reklámszövetség. A reklámszövetség most azt közölte: abban bízik, hogy a reklámadó megszűnik a felfüggesztés végeztével. Egy korábbi hatástanulmányukra hivatkozva a szervezet úgy véli: a reklámadó az egész magyar gazdaságra káros, ezért a kommunikációs iparág más szakmai szervezetei is ellenezik.

A globális gyógyszeripar forgatja vissza a legtöbbet kutatás-fejlesztésre, ez az ágazat az egyik leginnovatívabb iparág - mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Holchacker Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a magyarországi gyógyszerpiac 8-900 milliárd forintra becsülhető, amiből az innovációra, klinikai vizsgálatokra visszaforgatott összeg eléri a 100 milliárd forintot. Hozzátette: a versenyképesség javításához különösen fontos, hogy a gyógyszeripart érintő különadók minél nagyobb hányada visszafordítható legyen a gyógyszerpolitika fenntarthatóságára, valamint innovációra.

Budapestnél szombaton 600 centiméter körül tetőzik a dunai árhullám- erősítette meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádióban elmondta: várhatóan nem kell lezárni a rakpartokat, ugyanakkor a szakemberek figyelőszolgálatot tartanak a folyón. A szóvivő közölte: országszerte jelenleg mintegy 600 kilométeren van készültség, ebből csaknem 500 kilométeren elsőfokú a védekezés. A Tiszán hosszan elnyúló tetőzésre készülnek a szakemberek.

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. A testület ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a Fidesz-KDNP 55 287 érvényes szavazatot kapott, a Momentum 553-at, a Mi Hazánk Mozgalom 365-öt, a Demokratikus Koalíció 343-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 336-ot, az MSZP-Párbeszéd 258-at, az LMP 208-at, a Jobbik 187-et, a Munkáspárt 71-et. Az NVB várhatóan a jövő héten állapítja majd meg a választás eredményét.

Újra szabvány minőségű kőolaj érkezik a Barátság kőolajvezetéken keresztül Magyarországra - közölte a Mol. A Barátság vezetékben érkező kőolaj klórszennyezését április 19-én észlelték. A Mol ezután felfüggesztette az átvételt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium április 30-án jelentette be a biztonsági olajkészlet részleges felszabadítását, 400 ezer tonna nyersolajat biztosítva a Mol számára.

Ausztriában az alkotmánybíróság elnökét nevezi ki kancellárnak az államfő. Brigitte Bierlein az első női kancellár lesz az országban, a kormányfői feladatokat a szeptemberre várható előrehozott választásokig látja el. A 69 éves alkotmánybíró 2018 óta az osztrák alkotmánybíróság elnöke, e tisztséget is ő töltötte be először nőként az országban. Az osztrák államfő kedden mentette fel hivatalából Sebastian Kurz kancellár kormányát, miután a parlament megvonta tőle a bizalmat.

Oroszországban kezdeményezte az elnök az európai közepes hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés felfüggesztését. A parlament elé terjesztet törvényjavaslat ugyanakkor feljogosítaná Vlagyimir Putyint a megállapodás érvényességének helyreállítására. Az Egyesült Államok 5 éve azt állítja, hogy új fegyvereivel Oroszország megsérti a paktumot. Moszkva ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×