A szaké elkészítése a rizs és más összetevők erjesztésének ősi technikája a kodzsi penészgomba segítségével. A különleges eljárás során egy edényben egyszerre többszörös erjedés történik. Az elkészült italt melegen, hidegen vagy szobahőmérsékleten is fogyasztják.
A szaké elkészítésének hagyományával Japánnak már 23 világöröksége - köztük a kabuki színház és a japán vasoku konyha - szerepel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) listáján.
A japán kormány 2022-ben kérte a szakékészítés felvételét, az UNESCO tanácsadó testülete pedig novemberben javasolta a felvételt a szellemi kulturális örökségek listájára a hagyomány japán társadalomban betöltött kulturális jelentőségére hivatkozva. Emlékeztettek arra, hogy a szaké a hagyományos japán események, rituálék és esküvők elengedhetetlen kelléke, fontos szerepe van a helyi közösségek összetartozásának erősítésében.
A szakégyártók abban bíznak, hogy a hagyomány világörökségi státusa fellendítheti a termék nemzetközi kereskedelmét, és felpezsdítheti a hazai keresletet is.
A UNESCO bizottsága szerdán egyebek között az asztúriai cidertermesztést és a guatemalai óriás sárkányok készítésének technikáját is felvette a szellemi világörökségek közé.
Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága december 7-ig ülésezik a paraguayi Asunciónban.