eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor
Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója (b) és Csák János kulturális és innovációs miniszter (b2) a múzeumok éjszakája országos megnyitóján a Néprajzi Múzeum Kerámiaterében 2022. június 25-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum új állandó kiállításról: soha nem volt még ekkora tárlata az intézménynek

Több mint 3600 műtárgyat mutat be mintegy háromezer négyzetméteren a Néprajzi Múzeum október közepén megnyílt állandó kiállítása. A tárlat az intézmény több mint 150 éve gyarapodó gyűjteményéből építkezik.

"A költözéssel párhuzamosan, pont kilenc évvel ezelőtt kezdtük el ennek az állandó kiállításnak az előkészítését" – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója az InfoRádióban, hozzátéve, hogy egy állandó kiállítás összeállítása a koncepció megalkotásától kezdve a megnyitásig a világon mindenhol hasonló időt vesz igénybe.

A főigazgató elmagyarázta, hogy rendkívül időigényes munka a műtárgyak restaurálása, nyilvántartása, digitalizálása is. A koncepció elkészítését követően először témakönyv, majd forgatókönyv készül, becsatlakozik a munkába a látványtervező, és csak ezt követően indulhat meg a kivitelezés – sorolta, megjegyezve, hogy csak a tervezés-kivitelezés másfél évet vett igénybe.

Mint mondta, ez egy 3000 négyzetméter alapterületű kiállítás 3600 műtárggyal, a főigazgató azt is elárulta, hogy

a Néprajzi Múzeumnak soha korábban nem volt ekkora tárlata.

Megjegyezte, eleve ritkán születik állandó kiállítás a múzeumban, az intézmény 152 éves történelme során ez az ötödik. "Generációk dolgoztak a múzeumban úgy, hogy nem adatott meg neki egy állandó kiállítás rendezése" – tette hozzá.

Kemecsi Lajos elmondta, a folyamatban a kiválasztás volt a legnehezebb. Egy néprajzi gyűjtemény esetén már a gyűjteménybe bekerülés is nehéz, csak komoly szakmai érvekkel lehet hitelesen képviselni a döntéseket, hiszen a Néprajzi Múzeum esetén nem a készítő rendkívülisége, a felhasznált anyag vagy a mesterművek válogatott kollekciója alkotja a gyűjteményt, hanem hétköznapi tárgyak hétköznapi használókkal és készítőkkel. A kiválasztás alapját a történetek adják.

A főigazgató szerint az első döntések arról születtek, hogy az új állandó kiállítással azt akarják megmutatni, mi a Néprajzi Múzeum, annak gyűjteménye, és miért is olyan, amilyen. Döntés született arról is, hogy együtt mutatják be a magyar és a nemzetközi anyagot, nem választják külön, mint korábban. Valamint azt is eldöntötték, hogy

a történeti gyűjtemény mellett a kortárs jelenségekig elviszik a kiállítást, ez is rendezőelve a tárlatnak.

A múzeum főigazgatója elárulta, hogy minimális a más intézményekből kölcsönzött dokumentumok, tárgyak aránya a kiállításon. Mint mondta, csak akkor kértek másoktól anyagot, amikor tényleg nem lehetett azok nélkül értelmezni a saját kollekciót, egyébként minden kiállított műtárgy a saját gyűjteményből származik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban általában szinte kizárólag az hangzik el, hogy mekkora terhet jelentenek a bolygóra nézve, milyen közvetlen hatással vannak a földi hőmérsékletre. Arról azonban ritkán beszélünk, hogy a földi ökoszisztémák természetes adottságaikból fakadóan képesek lehetnek ezen gázok, különösen a legnagyobb környezeti terhet jelentő szén-dioxid semlegesítésére. Kutatások alapján ez az évezredek óta harmonikusan működő rendszer hatékonyan tartotta körforgásban a földi élőlények által kibocsátott szén-dioxidot. Viszont a friss tanulmányok arról árulkodnak, hogy az elmúlt évek kiugróan magas hőmérséklete veszélybe sodorta a Föld ezen természetes védekező mechanizmusait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×