eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Thaddeus Strassberger

Különleges Aidát mutattak be a Szentmargitbányai Kőfejtőben - képek

Szerda este 5000 néző előtt tartották Verdi klasszikusának, az Aidának a premierjét a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

A gazdasági, politikai és kulturális élet számos képviselőjének társaságában mutatták be tegnap este Giuseppe Palella jelmeztervező izgalmas kosztümjeiben Thaddeus Strassberger fulminens Aida rendezését a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Az igéző szépségű operadarabban nagy és látványos tömegjelenetek állnak szemben a szenvedélyes, az egyes szereplők vágyait és konfliktusait felvonultató, szinte már kamarajátékba illő, intim jeleneteivel, melyeket a rendezői stáb egyedülállóan egzotikus, egyiptomi környezetbe ágyaz - derül ki a szervezők közleményéből. A díszlet különleges eleme egy hatalmas, nyitott és mintegy két és fél busznyi hosszúságú, a kőbánya sziklás tájába milliméteres pontossággal illeszkedő szarkofág. A produkció titkos sztárja azonban már most egy hatalmas, mozgatható, leleményes faszerkezetből épült arany elefánt.

Ezzel a látvánnyal harmonizálnak Giuseppe Palella egyedi és részletgazdag jelmezkreációi. A produkció 197 jelmezén fontos szerepet kapnak a kiegészítők, elsősorban a nagy részletességgel kidolgozott 183 fejdísz.

A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar lesz az operaelőadások rezidens zenekara,

az ő előadásukban csendülnek fel Aida lírikus áriái, Radamesz románca, vagy a második felvonás győzelmi jelenete. A lehető legtökéletesebb hangzás miatt a zenekar nem egy zenekari árokban, és a kórus nem a színpadon, hanem egy, külön a számukra épített épületben játszanak, ezért is van nagyon nagy szerepe a túlnyomórészt magyar jelentkezőkből álló statiszták és kaszkadőrök csoportjának.

Augusztus 24-ig összesen 26-szor viszik színre az előadást, részben kettős, vagy hármas szereposztásban. A premieren Aida, az etióp királylány szerepében a Grammy-díjas Leah Crocetto-t, míg Radamesz hadvezér szerepében Jorge Puerta-t hallhatta a közönség. Aida riválisát, Amneriszt, Raehann Bryce-Davis mezzoszoprán keltette életre.

Fotó: Tommi Schmid
Fotó: Tommi Schmid

Amonazro, etióp királyt Gangsoon Kim formálta meg a bemutatón, a kettős szereposztásnak köszönhetően pedig Nagy Zoltánt láthatjuk ebben a szerepben július 11-én,13-án, 18-án, 20-án, 26-án, 28-án valamint augusztus 1-én, 3-án, 9-én, 11-én 15-én 17-én és 20-án. Ramfisz főpapot Jongmin Park alakította. Ivan Zinoviev testesítette az egyiptomi királyt, a főpapnő szerepében a csodás Melissa Purnellt, míg a hírnők szerepében Xhoiden Dervishit hallhattuk.

Verdi operaklasszikusát legutoljára 2014-ben láthatta itt a nagyközönség, abban az évben, amikor az operaprodukciókat átvette az Esterházy érdekeltségébe tartozó, és az Alapítványok igazgatóságának szellemiségével egyetértésben a tartományi kulturális és gazdasági élet fellendítésén dolgozó Arenaria Kft. Mióta 1994-ben Esterházy Ottrubay Melinda létrehozta a vagyon kezelésére szolgáló Esterházy Magánalapítványokat, azok mindösszesen 220 millió eurós befektetést eszközöltek a kulturális turizmus területén.

A következő évben először a kőfejtő történetében egy Wagner operát, A bolygó hollandit tűzik műsorra.

(A nyitóképen az előadás díszlete; tervező: Thaddeus Strassberger)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 04:20
×
×
×
×