eur:
393.02
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kondor Béla Két fej című műve a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében 2024. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Virág Judit: a Covid-járvány megdöbbentően növelte az árverések iránti érdeklődést

Két alkotás is kiemelkedő áron kelt el a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján.

Kondor Béla négy évtizede nem látott festménye 85 millió forintért talált új tulajdonosra a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján. Nagy érdeklődés övezte Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festményét, amely negyven év után tűnt fel váratlanul az aukciós piacon. Az 1958-ban készült kép a művész teljes eszköz- és szimbólumtárát felvonultatja. A fiatalon elhunyt, értékes életművet maga után hagyó Kondor Béla alkotása 38 millió forintos kikiáltási árról indult.

Az aukciós tételek között szerepelt még Gábor Jenő életének egyik fő műve is, a Július 14. Párizsban című monumentális festmény, amely az art deco egyik kiemelkedő darabja. A látványos és színes alkotáson egy utcabál elevenedik meg. Gábor Jenő egy olyan pillanatot festett meg, amikor a párizsiak önfeledten ünnepelték a forradalom napját. A mozgalmas utcai jelenetet szoborszerűen megformált táncoló alakok és színek halmozása jellemzi, amely a legjobb francia festészeti hagyományokat eleveníti fel. Az 1920-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért kelt el.

Virág Judit művészettörténész, a galéria társtulajdonosa az InfoRádióban arról beszélt, hogy a két kiemelt tétel közül Kondor Béla képének a magas leütési árát az is indokolja, hogy a művész életműve kicsi, és nagyon kevés olyan képe érhető el, amely még magánkézben van.

A galéria társtulajdonosa azt is elmondta, hogy a 2008-as gazdasági világválságot a műkincsek piaca is megszenvedte, a Covid-járványnak azonban meghökkentő hatása volt, ugyanis világviszonylatban is nagyon megélénkült a piac.

"A Covid alatt állt át gyakorlatilag mindenki az online árverezésre, ez elterjedt, és megdöbbentő érdeklődés volt, és megdöbbentően nagy licitek. És ez gyakorlatilag azóta is így van: nem leült a piac, hanem hatalmas lendületet vett" – mondta Virág Judit. Az elmúlt évek trendjeinek megfelelően rengeteg online licit érkezett a világ minden tájáról, többek közt Amerikából, Svájcból és Angliából is.

Jelenleg a legnagyobb gondot a minőségi műkincsek beszerzése jelenti, mert a legtöbben most nem kívánják eladni gyűjteményüket – tette hozzá a művészettörténész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×