eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. A régi, Magyar Köztársaság feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból .
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Alaposan megünnepelheti az ország a most 100 éves Magyar Nemzeti Bankot

1924. április 26-án lett hatályos a Magyar Nemzeti Bankot létrehozó törvény, június 24-én pedig ténylegesen is megkezdődött a központi bank működése. Az évfordulóra számos programmal készülnek idén. Az InfoRádió Hergár Esztert, az intézmény társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóját kérdezte.

Száz évvel ezelőtt alkották meg a magyarországi pénzügyeket szabályozó és felügyelő Magyar Nemzeti Bank, amely erre egy MNB100 fantázianevű programsorozattal készül.

"Hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált az MNB a száz év alatt, hatalmas szakmai tapasztalat gyűlt össze. Az emlékévben olyan időszakokat mutatunk be a nyilvánosságnak, amelyek jól szemléltetik, hogy eredményes küzdelmet folytatott az intézmény a magyar nemzeti érdekekért" – részletezte az InfoRádió megkeresésére Hergár Eszter, a jegybank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Programok, érmekibocsátások, rendezvények lesznek, de kiadványokkal és kiállításokkal is készülnek az MNB100 emlékév programfolyamában. "A közösségi médiában pedig egy tematikus sorozatot is elindítottunk, Száz év - Száz történet címmel, itt az MNB, illetve a forint történetéből idézünk fel egy-egy kis epizódot" – tette hozzá az igazgató.

Jelen lesznek az idei Educatio 2024 kiállításon is, és a jubileumi Pénz7 házigazdája is a 100 éves Magyar Nemzeti Bank lesz.

A jubileumi időszaki kiállítás a Széll Kálmán téri palotában megnyílt Pénzmúzeumban lesz.

A centenárium három fő időponthoz kapcsolódik:

  1. április 26-án lépett hatályba az MNB létrehozataláról szóló törvény
  2. május 24-én tartotta meg a Nemzeti Bankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését
  3. június 24-én kezdte meg ténylegesen működését a jegybank.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×