eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Virág Judit Galéria

Száz év után a semmiből feltűnt a százmilliós klub egyik tagjának remekműve

Száz éves után került elő egy ismeretlen Tihanyi Lajos kép, a Tájkép Margit híddal című festményt december 2-tól a közönség is megtekintheti, majd december 16-án árverésre kerül a Virág Judit Galéria téli aukcióján – közölte a galéria pénteken.

Tihanyi Lajos (1885-1938) az egyik legkeresettebb klasszikus magyar festő. A hallássérült művész Pont Saint-Michel című festménye 220 millió forintért kelt el 2017-ben a Virág Judit Galéria árverésén, ami akkor a magyar aukciók történetének harmadik legmagasabb eladásának számított. Tihanyi Lajos az úgynevezett százmilliós klub tagja, mindössze néhány olyan festő van a magyar művészettörténetben, akinek az alkotásai rendre elérik a 100 millió forintos határt.

A most előkerült festmény a szakértőket is meglepte, mivel a semmiből tűnt fel. A kép csaknem 100 éven keresztül egy magyar család rejtett kincse volt, miközben a monográfiákban csak utalásszerűen szerepelt. Megtisztítását követően egy különleges intenzitású, fénnyel telített kolorit tűnt elő az elsárgult lakkréteg alól, ami megmutatta a festmény üde hangulatát.

A festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja,

miközben a Duna és a Margit híd is látszik a távolban. A villa Gül baba türbéjét öleli körbe. A Wagner-villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor, az első világháború kitörése előtt még teljes pompájában látta és festette le.

„A kép értékét növeli, hogy rendkívül ritka a budapesti tematika a Tihanyi életműben, és általában a magyar klasszikus festészet legmagasabb szintjén is. Tihanyi ízig-vérig nagyvárosi festő volt, megihlette a nagyváros nyüzsgése. Ez a kép a tízes évekbeli festészetének szintézise. Tihanyi ekkorra tökélyre fejlesztette a rálátásos perspektívát, a szóban forgó festmény három osztatú tere megmutatja a villát, a türbét és a Dunát is. Igazi konstruktív expresszionista remekműről beszélünk” – idézi Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét a közlemény.

A most előkerült festmény további különlegessége, hogy készült egy párja, amiről mindössze egy fekete-fehér fénykép maradt fenn.

Ez a fotó a festő hagyatékából ismert, és egy csaknem azonos tájképet ábrázol, aminek holléte szintén nem tudható. Tihanyi gyakran készített vázlatot a leendő képeiről, ezért Kelen Anna szerint a fotón megörökített alkotás lehetett a vázlat, míg a most előkerült festmény maga a főmű. Tihanyi Lajos egy másik „duplikációja” a Szajna-parti Pont Saint-Michelről készült, ez az a kép, ami 220 millió forintért kelt el.

A Tájkép Margit-híddal című festmény a Virág Judit Galéria klasszikusokat felvonultató árverésének kiemelt darabja lesz december 16-án a Kongresszusi Központban. A kép 80 millió forintos kikiáltási árról indul, az aukció további darabjaival együtt december 2-tól két héten át a közönség is ingyenesen megtekintheti a Falk Miksa utcai galériában.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×