eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Kováts Adél, a Radnóti Színház megválasztott igazgatója a színházban 2015. október 2-án. A színésznőt a Fővárosi Közgyűlés október 1-jén választotta meg a Radnóti Színház új ügyvezető igazgatójának, miután Bálint András 30 év után nem pályázott újra a vezetői posztra. Az új igazgató megbízása február 1-től öt évre szól.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kováts Adél: ami jó, arra lecsapunk

Négy bemutatóval várja az érdeklődőket a Radnóti Színház új évadában. Magyarországon először, 2024 tavaszán a teátrumban lesz látható Robert Icke Oidipusz című előadása. Szophoklész drámájának modern feldolgozását Szikszai Rémusz viszi színre, Pál Andrással a címszerepben. A 2023/24-es évad új színdarabjairól Kováts Adél teátrumigazgatójával beszélgettünk.

Már javában zajlanak Tena Stivicic horvát írónő 3tél című díjnyertes darabjának próbái, amit Alföldi Róbert rendez és október 21-én lesz a bemutatója a Randóti Színházban – kezdte Kováts Adél. Ezt követi decemberben Nagy Péter István rendezésében Ödön Von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációja, 2024 márciusában Szikszai Rémusz rendezésében Robert Icke Oidipusza, legvégül pedig Mohácsi János – Mohácsi István közreműködésével – rendez Bródy Sándor A tanítónő című darabja nyomán egy új kortárs előadást, ami jövő májusban kerül színpadra – ismertette a színházigazgató.

Kováts Adél egyetértett azzal, hogy a múlt évadhoz hasonlóan most is a kortárs daraboké lesz a főszerep. „Általában ami nem kortárs, azt vagy újrafordíttatjuk, vagy pedig »kortársiasítjuk«. De bízom benne, hogy A tanítónő is relevánsan fog megszólalni a mostani helyzetben” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem kapnak nagyobb figyelmet a régebben is sokat játszott klasszikusok, kifejtette: bár nem feltéten igaz, hogy a mostani tendencia a jövőben is mindig így lesz, jelenleg azt érzékelik, hogy a közönség nagyon fogékony, nagyon szereti az új történeteket, annak ellenére, hogy egy-egy jó kortárs darab megtalálása mindig nehezebb feladata. De amikor az emberrel szembe jön egy olyan csodálatos darab, mint mondjuk a 3tél, akkor arra azonnal lecsap – magyarázta.

"Bár valamilyen szinten szándékos dologról van szó, ha a rendezők bármelyike jobban szeretne például Csehovot rendezni, és az éppen kiosztható, akkor annak sincs elvi akadálya2 – jegyezte meg.

„De ha egy jelenben íródott, jelennek szóló darab jó, minőségi és irodalmi értékben is olyan, ami a Radnótiban méltán fordulhat meg, akkor arra lecsapunk”

– fogalmazott Kováts Adél

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 09:12
×
×
×
×