eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Egy táncos a köztéri és helyszínspecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi PLACCC fesztivál nyitóeseményén a Ferenciek tere metróaluljárójában 2019. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vasárnap kezdődik az idei PLACCC Fesztivál

Az egy hónapon át tartó rendezvénysorozaton olyan művészek lépnek fel a főváros közterein, akiknek fontos a sokszínűség, az inkluzivitás, a tolerancia, a propagandával szembeni kritikus gondolkodás.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a PLACCC 2008-ban azzal az ambícióval indult, hogy nemzetközi viszonylatban is fontos fesztivállá váljon: a tizenöt év alatt közel harminc fesztiválkiadás, special edition és egyéb PLACCC-program keretében 19 országból 52 külföldi művész és alkotókollektíva szerepelt.

Mint írják, idén a PLACCC Fesztiválra a finanszírozási gondok miatt nem volt lehetőség nagyobb külföldi vagy akár magyar művészeti projekteket meghívni, ugyanakkor bizonyos lehetőségek beszűkülése más lehetőségeket szült.

Az idei fesztivál egy hónapon keresztül köztéren és rendhagyó helyszíneken alkotó művészek platformjává válik. A programban szerepelnek a fesztivállal évek óta rendszeresen együttműködő alkotókollektívák és művészek (Ziggurat Project, Meetlab, Somló Dávid, Bubla Éva, SVUNG Kutatócsoport, Horváth Brida), de lesznek olyan alkotók, akik első alkalommal lépnek ki a köztérre (Kelemen Patrik, Superfusion), valamint egy

teljes programblokk várja az odalátogatókat a rakparton - hangsúlyozzák a közleményben.

A fesztivál programja a Ziggurat Project YogaWalks // Silence című részvételi előadásával kezdődik vasárnap. Vadonatúj projektük, a YogaWalks egy mindful városi séta és egy jógaóra keveréke, mindez közösségi élményként, piknikkel és beszélgetéssel zárva.

Szeptember 2-án a PLACCC a Rakparton program keretében a már korábban bemutatott projektek - mint a Meetlab és Szabó Bálint Azimut című videóinstallációja és Grélinger Ágnes With open doors to spaces without walls című mozgásprodukciója - az új helyszínen új kontextust kapnak, illetve első alkalommal látható alkotások is szerepelnek benne: a Femini duó Smorgasbord című részvételi előadása és Balogh Kata Spanyolországban élő táncos-koreográfus Choreographing attention című köztéri akciója. Ugyanitt mutatkozik be Bubla Éva Lélegzésre kijelölt hely című installációja is, a napot pedig rendhagyó formájú beszélgetés zárja a köztérhasználatról - olvasható a közleményben.

Mint írják, Bubla Éva installációja -

egy városi környezetbe ágyazott, akut környezeti problémákra reflektáló tér,

amely helyi lakókat, járókelőket megszólítva a köztér és közös ügyeink újszerű megélését, érzékenyítését célozza - szeptember 3. és 8. között más budapesti helyszínen is látható.

Somló Dávid egy radikálisan eszköztelen projekttel vesz részt a PLACCC programjában szeptember 8. és 10. között Budapest egy-egy nagy, forgalmas terén: az Egy bot finom egyensúlyozása olyan meditációs mozgásgyakorlat, amelynek során a résztvevők érzékeny és harmonikus kapcsolatot alakíthatnak ki egy bármelyik fa alatt megtalálható egyszerű bottal.

Szeptember 9-én hajnalban részvételen alapuló sétára és táncperformanszra invitál Horváth Brida Derengés című előadása, amely a napnak azon szakaszában zajlik, amikor a különleges fényviszonyoknak köszönhetően egy rövid időre nem látunk tisztán.

Az esemény a kortárs tánc és a butoh művészi gyakorlatára támaszkodva kívánja feltárni az átmenet személyes és tágabb vonatkozásait.

Szeptember 11. és 16. között a Szendvicsbár Közösségi Térben látható a SVUNG Kutatócsoport JOURNEYing - an archive of memories című kiállítása, amelynek törzsanyagát a kollektíva két tagja külön-külön megtett féléves utazásainak szerkesztett lenyomata alkotja.

A PLACCC Fesztivál két záró produkciójaként a Gálik Éva és Varga Boglárka alkotta Superfusion szeptember 15-én Menetrend szerint címmel köztéri táncakciót tart, amelyben az előadók egy órán át követik a Széll Kálmán tér forgalmának ritmusát, Kelemen Patrik pedig hat alkalommal hívja a hazai kortárs táncosokat közös köztéri műhelymunkára és praxismegosztásra szeptember 14. és 24. között - összegez a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×