eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel (b-j) a 40. Kaláka Fesztiválon Egerben 2019. június 28-án.MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Gryllus Dániel: egyedi zenekarok és ökobörze is várja a látogatókat az idei Kaláka Fesztiválon

A Kaláka Fesztivált idén június 22-e és 25-e között 43. alkalommal rendezik meg Egerben. A fesztiválon kísérő programként környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos előadások is hallhatók lesznek.

Az idei Kaláka fesztivál nulladik napján, június 22-én a zenekarnak egy különösen kedves költő, Weöres Sándor 110. születésnapját ünnepli az együttes. "Úgy gondoltuk, Weöres Sándor tiszteletére adjuk a Verskoncertet, de nem csak az ő verseit fogjuk énekelni: ott lesz a Sebő-együttes, Sebestyén Márti, és a Kaláka"- mondta az InfoRádióban Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja, a Kaláka Fesztivál művészeti vezetője.

A koncertet egy szép domboldalon, a Rege Birtokon tartják, utána mennek a Érsekkertbe, ahol a többi esemény lesz.

A Kaláka fesztivál koncertkínálata hagyományosan nagyon sokszínű. A fő szempont Gryllus Dániel számára a fellépők kiválasztásakor az, hogy egyediek legyenek.

"Nem egy másolt, hanem valami új és konstruktív gondolatú"

- összegzett Gryllus Dániel. Példának felsorolt pár résztvevőt: a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Platon Karataev, a Zűrös Banda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és az Aranyakkord, ami Kiss Tibi kisebb együttese. Fellép HOBO, aki "régi, jó ismerős", és akivel a Kaláka együttes is már játszott együtt. A Nasip Kismet Band török zenét játszik, a Canarrót is többen ismerhetik.

Gryllus Dániel hozzátette: a felsoroltak csupán esti koncertek, de programok már délelőtt is lesznek az Érsekkertben június 24-én és 25-én, amikor például a Hot Jazz Band a gyerekműsorát is eljátssza - ők kapták a Fonogram-díjat az Egy kis malac című lemezükért -, lesz Márkus Színház, fellép Gryllus Vilmos és Bognár Szilvia, illetve persze ott is lesz Kaláka-koncert.

Magyarországon talán a Kaláka Együttes rajongótáborának van a legkiegyensúlyozottabb korfája: a legkisebbek ugyanúgy megtalálhatók közöttük, mint a szülők generációja. Idén a Kaláka gyermekprogramok részeként biztosan játszanak Kányádi Sándor-verseket. A korfával kapcsolatban Gryllus Dániel megjegyezte:

"Sándor bácsi mindig azt mondta, hogy a mi közönségünk - ezt magára is értette és a Kalákára is - a karon ülőtől a botra támaszkodóig terjed ki".

A Kaláka rengeteg gyerekdalból válogathat, például a Madaras könyvükből, a Nálatok laknak-e állatok?-ból, a Tamkó Sirató Károly-versekből, és persze a közönségnek is lehetnek kívánságai.

Ökokaláka

Idén egy új, ingyenes kísérő programsor is feltűnik a Kaláka Fesztivál művészeti eseményei mellett június 23-25. között: az Ökokaláka, ami a fenntarthatóságról, a környezetvédelemről szól. A környezetvédelemhez már régóta tervez kapcsolódni a zenekar. "Volt is egy lemeztervünk valamikor 35 évvel ezelőtt, csak aztán valahogy nem jött össze. Kupaktanács lett volna a címe, és biztos hogy el fogjuk játszani itt is, a fesztiválon" - ígérte Gryllus Dániel.

A program részeként jönnek gazdálkodók, lehet előadásokat hallgatni, a termelői piacot megcsodálni, és vásárolni mindenfélét. Olyan előadások lesznek például, mint például a Vigyázzunk növényeinkre!, az Egészséges gyermekkor, vagy A csomagolásmentes boltok jelentősége a gazdaságban.

"Reméljük, hogy sikert arat ez a vállalkozás is" - tette hozzá Gryllus Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Az elmúlt hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felmérést végzett, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az eredmények megszülettek: több mint 10 ezer válaszadó szerint a saját márkás termékek ma már nem csupán olcsóbb alternatívát jelentenek a fogyasztók számára, hanem sok esetben minőségi választást is - írta a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×