eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Budapest, 2014. szeptember 10. Máthé Erzsi színésznő a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában.  MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Máté Gábor búcsúzik: „Máthé Erzsi mindig lehengerlő energiával játszott”

95 éves korában elhunyt a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari díjas színművész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja évek óta visszavonultan élt.

Három évtizeden át játszott a Nemzeti Színházban, és a Katona József Színház alapító tagja volt, de több filmben és tévéjátékban is láthatta a közönség. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója beszélt a színművész sikerekben gazdag pályájáról.

A rendező elmesélte, hogy gyerekkora óta sok előadásban látta Máthé Erzsit, lenyűgözte a kiváló jellemábrázolásával és hatalmas technikai tudásával. Első gyakorlati évét főiskolásként a Nemzeti Színházban töltötte, és épp vele volt az első igazi színházi próbája a Major Tamás által rendezett Téli Regében egy felújítópróbán.

„Attól, hogy a vezetéknevem és az ő vezetékneve azonos volt leszámítva azt a kis h betűt, ami az övében volt, az enyémben meg nincs, külön figyeltem rá” – mondta Máté Gábor.

Ezután akkor találkozott vele legközelebb munkatársként, amikor 1987-ben a Katona József Színházba szerződött.

„Akkor mint rapszodikus művésznőt ismertem meg, hiszen

nagyon jellemző volt rá, hogy teljesen kiszolgáltatta magát saját hangulatának, ezáltal mindenki más ki volt szolgáltatva neki”

– mesélte.

Kitüntetésnek érezte, hogy rendezhette, de idősebb színész esetén korlátozottak a szereplehetőségek, és igazán nagy szerepet csak egyszer tudott ráosztani, Parti Nagy Lajos Mauzóleumában Klumpet Ferencné figuráját – „egészen csodálatos alakítást nyújtott”. Több előadásában kisebb szerepeket hatalmas színészi alázattal és nagy odaadással alakított.

„Kitüntetett a bizalmával és azzal is megtisztelt, hogy elfogadta azokat az instrukciókat, amiket én adtam neki, mert ő egy igazi nagyvad volt, szoktuk így mondani, nem tiszteletlenség ez” – idézte fel Máté Gábor.

Amikor közelgett az idő, hogy már nem tudott színpadra lépni, teljes figyelmével a fiatalok felé fordult, "ez külön megrendítő és megható volt”. Minden évben Máthé Erzsi-díjat adtak az ő pénzéből a társulat szavazata alapján az abban az évben a legjobb teljesítményt nyújtó színésznek a társulatban. „A döntésbe ő nem szólt bele, nagyvonalú volt.”

2012-ben hagyta abba a színészi pályáját, nem akarta, hogy a közönség a fájdalmával szembesüljön, úgy gondolta, hogy ezzel a díjjal is nyomot hagy maga után – mondta Máté Gábor az elhunyt színésznőről.

„Elképesztő humora volt!” – elevenítette fel.

Váratlan, éles, nagy élet- és önismerettel, a kollégáit is élesen látta,

a színpadon is jól tudta használni a humorát. Máthé Erzsi mindig lehengerlő energiával játszott, ebben a humora is szerepe is segítette. Máté Gábor szerint a közönség imádta ezt a képességét, és ezt tévékabarékban, visszatérő figuráival is kamatoztatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×