eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Futók a Magyar Zene Háza előtt a 2. Liget Élményfutáson a Városligetben 2022. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Zenészlegendák avatták fel a Zene Háza új programhelyszínét

"Nekünk írták a dalt!" című időszaki kiállítás Klubtere szűk körű, intim koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget.

Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, a programhelyszín avatására összegyűlt zenészlegendák részvételével szinte megelevenedett a kiállításban látható, poptörténeti tabló.

Az eseményen mások mellett Bródy János (Illés, Fonográf), Deák Bill Gyula (Hobo Blues Band), Demjén Ferenc (Bergendy, V'Moto-Rock), Frenreisz Károly (Metro, LGT, Skorpió), Grandpierre Attila (VHK), Horváth Károly Charlie (Olympia, Generál, Tátrai Band), Kovács Kati, Környei Attila (R-Go), Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajos (Bikini), Pajor Tamás (Neurotic), Schuster Lóránt (P.Mobil), Szikora Róbert (Hungaria, R-Go) és Szörényi Levente (Illés, Fonográf) vett részt.

Batta András hangsúlyozta: a 2023 őszéig megtekinthető kiállítás a magyar popzene hőskorát mutatja be, de nem a múltba tekintésről szól elsősorban, hiszen ez a repertoár mára halhatatlanná vált.

"Ezeknek az előadóknak a dalai mindmáig az emberek szívében élnek" - fogalmazott.

Mint kiemelte, a Magyar Zene Háza nagy figyelmet fordít arra, hogy a popzene, ezen belül a magyar popzene hangsúlyosan megjelenjen a koncertprogramban, a zenepedagógiai foglalkozásokon, a Hangdómban, az állandó kiállításban és most az intézmény első időszaki tárlatában is.

Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója, a Nekünk írták a dalt! társkurátora elmondta: a kiállítás 1957-től indul, ekkor rögzítették ugyanis az első rock'n roll felvételt Magyarországon, a másik végpont pedig a magyar könnyűzenében is alapvető változásokat hozó rendszerváltozás időszaka.

Kurátortársával, Jávorszky Béla Szilárd rocktörténésszel olyan tárlatot szerettek volna létrehozni, amely egyszerre szól a fiataloknak és azoknak is, akik ezt az időszakot átélték - tette hozzá Horn Márton.

Ezt a több mint három évtizedet a 900 négyzetméteren megvalósult kiállítás nyolc tematikai csomópont mentén tekinti át.

Az Expozíciós tér átadja a korszak szürke hétköznapjainak hangulatát, majd innen a Dalok terébe lép a látogató, akit egy hatalmas, mintegy kétszáz előadó portréjából összeállított panorámakép és egy zenei válogatás fogadja a látogatót.

A Médiumok tere azt mutatja be, hogy ezek a dalok hogyan jutottak el a közönséghez, a Politika tere pedig azokat a szervezeteket idézi meg, amelyek a korabeli zenei életet befolyásolták, irányították, néha gáncsolták - mondta el Horn Márton.

A Technológia tere a korra jellemző hangszerek világát mutatja, a korabeli turnék hangulatát pedig egy félbevágott Barkas furgonba beülve lehet átélni.

A Nekünk írták a dalt! kitér a társművészetekre is, elsősorban a nyolcvanas évek underground színtéréből kiindulva, majd a Rajongói térrel búcsúzik a látogatóktól, kitekintve az első, 1993-as Diákszigetre is.

Horn Márton elmondta, hogy január 22-i megnyitása óta a kiállítás szinte folyamatosan telt házas, de nemcsak a közönség kedveli a tárlatot, hanem a helyszínen megjelent zenészlegendák is elismerésüket fejezték ki.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×