eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Ukrinform/Twitter

Miniszobrot állítottak a lövészárokból órát adó magyar professzornak – képek

Fegyir Sándornak, az „árkok professzorának” szentelt miniszobrot szerdán adták át.

Miniatűr emlékművet kapott Ungváron Fegyir Sándor, a városi egyetem magyar oktatója, aki 2022 májusában azzal vált ismertté, hogy az orosz–ukrán front lövészárkaiból tart órákat a hallgatóinak – írja a Telex.

A szobor felállításáról szóló hír még szerdán jelent meg az Ukrinform Twitter-oldalon, alkotója valószínűleg ugyanaz a Kolodko Mihály ungvári születésű ukrán–magyar szobrász, akinek alkotásai Budapest-szerte megtalálhatók. Azt, hogy a Fegyir-szobor az ő alkotása-e, egyelőre még nem erősítette meg.

Amellett, hogy az Ungvári Nemzeti egyetem tanára, Fegyir Sándor szociológus, turisztikai szakértő, városi és regionális projekteken dolgozik. A szoboravatás alkalmából a „lövészárkok professzora” címmel méltatták. Jelenleg mint a 101. Kárpátaljai Zászlóalj katonája harcol az Oroszország által február 24-én elindított háborúban, és nem mellesleg miatta használják az ukrán katonák kódnyelvként a magyart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×