eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Gyalogosok sétálnak át az elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására New York állam kormányzója elrendelte a vendéglátóhelyek, mozik, szórakozóhelyek zárva tartását, az éttermek csak elvitelre és házhozszállítással szolgálhatják ki a vásárlókat. Donald Trump amerikai elnök előző nap azt nyilatkozta, hogy a New York államban kialakult járványhelyzet a legsúlyosabb az Egyesült Államokban.
Nyitókép: Justin Lane

Káprázatos szilveszterre készülhetnek a Times Square látogatói

200 új kristályháromszöggel szerelték fel a New York-i Times Square híres, Waterford-kristályokból álló újévi gömbjét.

A szombati szilveszteri ceremóniára készülődve csaknem 200 új kristályháromszöggel szerelték fel a New York-i Times Square híres, Waterford-kristályokból álló újévi gömbjét. A 2023 beköszöntét ünneplő gömb témája ezúttal a "szeretet ajándéka" lesz.

A gömb kristályelemeit - amelyekből összesen 2688 van - 1999 óta az ír Waterford cégnél kézzel készítik. A kristálygömb témája minden évben egy újabb "ajándék", valami olyan érték, amelyet az egész világon nagy becsben tartanak.

Az utóbbi években ilyen volt a "kedvesség", a "harmónia", a "jószándék", 2021-ben a "boldogság", legutóbb pedig a "bölcsesség".

Az egymásba fonódó szívekkel megjelenített idei tematikáról szólva Tom Brennan, a Waterford kézműves mestere elmondta, hogy a pandémia két éve nagyon megviselte az embereket, de mint hozzátette: "átvészeltük, megerősödve jöttünk ki belőle, és szeretettel vesszük körbe magunkat". Ezért lett az újévi gömb témája a szeretet.

A Manhattan központjában zajló évzáró ünnepség fő attrakciója, amikor éjfélkor leereszkedik a hattonnás, csaknem négy méter átmérőjű gömb a magasból, majd konfetti hull az ünneplőkre.

Száz évvel ezelőtt, a hagyomány kezdetekor, a gömb még fából és vasból készült, és 100 darab 25 wattos izzóval szerelték fel. A most használt, Waterford-kristállyal borított gömbben sok ezer fénydióda világít, és kaleidoszkóp módjára ezerféle színben pompázik.

A Times Square-en általában tízezrek ünneplik az újév kezdetét, és nézik meg, ahogy éjfélkor leereszkedik a kristálygömb. Az elmúlt két évben azonban a pandémia miatt csak korlátozott számú ünneplő lehetett a téren. Idén viszont már minden korlátozást feloldottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×