eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Nemzet Művésze címmel tavaly kitüntetett Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, Balázs Béla-díjas filmrendező a Városmajorban 2021. október 4-én.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Film Bereményi Gézáról: „a komoly emberek mind kalapot viselnek”

A Bereményi kalapja című filmben interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek szerepelnek. A dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót bemutató film néhány napja került Magyarországon a mozikba.

Komoly kutatás előzte meg a filmet, ami épp a Covid-időszakra esett. 2020 szeptemberében kezdtük és májusig, ameddig minden egyes stábtag be nem volt oltva, addig nem is tudtuk elkezdeni forgatni – mondta az InfoRádióban Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a film rendezője.

„Azt próbáltam elsődlegesen megnézni, hogy miként lehet a Bereményi-univerzumot valamilyen módon érvényesen feldolgozni egy másfél órás film keretében” – fogalmazott. A rendező az interjúk mellett rengeteg filmet megnézett, melyeket Bereményi Géza írt és rendezett. A filmhez felhasznált archív híradókat és a XX. századi magyar történelemmel kapcsolatos Cseh Tamás-számokat. Van felvétel 1945-ről, amikor kitörnek a Várból a németek, '56-ról, a Corvin köz hőseiről, illetve '89-ről, a furcsa rendszerváltásról szóló számok.

Új jeleneteket is forgattak, melyekben Bereményi Géza és Tóth Barnabás a két színész szereplő.

A kalap szimbólumként tűnik fel a filmben. A rendező azt mondta, ez nagyon fontos Bereményi Géza életében, hiszen többször megírta és elmondta: a nagyapja is kalapos ember volt, és gyerekként ő is azt tapasztalta, hogy „a komoly emberek mind kalapot viselnek”.

Bereményi Géza maga is kalapban járt húszéves kora óta, ami egyrészről a politikai kívülállás jelképe, másfelől elrejtőzés is, hogy szeretne csak a saját dolgaival foglalkozni.

A film egyik főszereplője Járai Márk, aki gitáros-énekesként interpretálja Cseh Tamást. Az elmúlt két-három évben 15-20 közös számot írtak, most készülnek egy CD kiadására, de a zenék Spotify-on vagy más felületeken is elérhetők.

„Ahogy ötven évvel ezelőtt Cseh Tamás és Bereményi Géza ült a konyhában, most Járai Márk és Bereményi Géza ül egy másik konyhában, és ír számot”

– mondta a rendező, aki szerint ez volt a filmforgatás legmágikusabb pillanata. Egy kicsit beleshettek a „dalszövegíró boszorkánykonyhába”, és láthatták, miként születik egy Bereményi-dalszöveg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×