eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Helyreállítást előkészítő munkálatokat végeznek a párizsi Notre-Dame székesegyházon 2019. október 15-én. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata megsemmisült az április 15-i tűzvészben. Szakemberek szerint a helyreállítás mintegy öt évet vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Így áll most a két éve leégett tetejű Notre-Dame helyzete - videó

Az biztos, hogy nem teljesül az elnöki ígéret, lehetetlen 5 év alatt helyrehozni a helyrehozhatatlant.

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészt szenvedett párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok - közölték szombaton illetékesek.

"A párizsi Notre-Dame-székesegyházban a szerkezeti biztosítási munkálatok -, amelyek a tűzvész másnapján, 2019. április 16-án kezdődtek -, a megjelölt határidőre befejeződtek" - olvasható a kulturális örökségért felelős állami intézmény közleményében.

Az illetékesek szerint a katedrális most már teljesen biztonságos, a helyreállítási munkálatok előkészülete megkezdődött, s a tényleges helyreállítás kezdete télen várható.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel

elhárult az omlásveszély.

Emmanuel Macron elnök két évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják. Az már biztos, hogy a munkálatok öt év alatt teljesen nem fejeződnek be. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították, aztán ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, majd a koronavírus-járvány késleltette a helyreállítást.

A felújítást vezető kormánybiztos, Jean Louis Georgelin ugyanakkor többször is jelezte, hogy 2024. április 16-án meg lehet tartani az első misét a templomban. A kormánybiztos a napokban írja ki a közbeszerzési pályázatot a helyreállítási munkálatokat végző vállalkozásoknak, s még szeptemberben megkezdődik a székesegyház belső falainak és a talajnak a megtisztítása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×