eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója beszél a színház 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tovább tervez a Vígszínház élén Rudolf Péter

Az igazgató az InfoRádióban bejelentette azt is, hogy három közismert színművésszel is bővül a teátrum társulata.

Már új igazgatói pályázatát írja Rudolf Péter, aki 2020. július elsejével másfél évre kapott megbízást a főpolgármestertől a Vígszínház vezetésére. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész úgy érzi, sokat tanult a koronavírus-járvány miatt előállt nehéz időszakban, és folytatni szeretné a megkezdett munkát.

Az InfoRádiónak adott interjúban bejelentette, hogy a következő évadtól Stohl András, Kovács Patrícia és Nagy-Kálózy Eszter is a Vígszínház társulatának tagja lesz.

"Amikor július elején átvettem a színházat, jeleztem: törekedni fogok arra, hogy minél kevesebb vendégszínész játsszon és a társulati tagokra épüljön a színház élete. Akit viszont meghívok vendégnek, azért hívom, hogy kölcsönösen megtapasztaljuk, milyen az együttműködés. A Bella Figura szereposztásában Stohl András és Kovács Patrícia már itt volt velünk az elmúlt évben – még ha azt nem is tudtuk teljesen végigcsinálni, hiszen csak a próbafolyamat premierig juttatott szakasza állt rendelkezésre, és őszre marad annak megismerése, hogyan reagálnak a nézők. Nagy-Kálózy Eszter pedig a Marius von Mayenburg: A kő című darabjában már játszott a társulattal."

Ők tehát új érkezők, és visszatér Orosz Ákos, valamint fiatal színészként a társulat tagja lett Bölkény Balázs, aki már dolgozik is a Szerelmek Városában, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében - sorolta Rudolf Péter.

Stohl András és Kovács Patrícia is volt már korábban a Vígszínház tagja. Szerződtetésükkel kapcsolatban az igazgató kifejtette: a Vígszínház, hasonlóan több más intézményhez, színészközpontú színház volt, és a közönség is nevekre érkezik, de közben nagyon sok minden történt az elmúlt mintegy 30-40 évben. Az egész színházi világ átalakult, a rendezői színház másfajta struktúrát, másfajta gondolkodást hozott létre. A kettőt kell illeszteni egymáshoz, Rudolf Péter szerint ezért van szükség az alázatos sztárra, bármilyen különös ez a szóösszetétel. "Lehet valaki úgy nézőcsalogató ember, hogy tudjuk, hogy ott a helye, vonzza a plakáton a nézői tekintetet a név, de közben a munkában koncentráltan és alázatosan tud dolgozni. Ilyen embereket szeretnék szerződtetni a jövőben."

Már írja új igazgatói pályázatát

Van mire büszkének lennünk, mondta az igazgató, kiemelve: a társulat összekapaszkodása, alázata és tehetsége kellett ahhoz, hogy minden nehézség ellenére állhassák a sarat a járványlezárások nehéz időszakában.

"Nem ártott ezt megélni, hogy a Vígszínház mint brand mennyire vonzó, mert a streamelőadások nézettsége és a közönséggel való kapcsolattartás ezekben a nehéz időkben jelezte, hogy nagyon nagy tartalékai vannak a Vígnek. A vírushelyzetnek voltak jófajta konzekvenciái is, hiszen a világ minden pontjáról visszajelzéseket kaphattunk, és látszódott, hogy minden egyes streamünket milyen nagy figyelemmel követte a világ magyarsága. Látszik tehát, hogy jól tettük a dolgunkat, ugyanakkor a helyzet abszurd is, hiszen én még békeidőben nem vezettem a színházat. Tekinthetjük úgy a járványt, hogy ez egy igazán erőteljes kiképzés. Szerintem többet tanultam ezekben a hónapokban, mint egy esetleges békeidőben, amire nincs is rálátásom. Hiszen a kinevezésem pillanatában, amikor márciusban megtudtam, hogy júliusban már vezetni fogom a színházat, akkor karanténban ültünk" – mondta Rudolf Péter, hozzátéve: szívesen kipróbálná magát "normális" időszakban.

Az elmúlt időszak nehézségeivel kapcsolatban még felidézte: a járvány idején tudni lehetett, hogy amíg nincs vakcina, nem lesz megnyugvás, és egy ilyen szer megtalálásakor nem hetekben-hónapokban kell gondolkodni. Fájdalmas volt mindig újratervezni és A, B, C, D variációkat kidolgozni, és titkon mindig reménykedett az ember valamiféle csodában, hogy a homo sapiens mindenre képes és talán előbb lesz meg a vakcina. "Előbb is lett meg talán, de még hosszú idő, mire "béke" lehet a Vígszínházban és a világban. És a békét mindig előbbre datálta lelkileg az ember, de aztán mindig megrázta magát és indult tovább."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×