eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Christa Ludwig
Nyitókép: Forrás: metopera.org

Kilencvenhárom évesen elhunyt Christa Ludwig

A mezzoszoprán énekes az ausztriai Klosterneuburgban lévő otthonában hunyt el.

Kilencvenhárom éves korában meghalt Christa Ludwig német opera- és hangverseny-énekesnő, aki négy évtizeden átívelő pályafutása alatt a világ leghíresebb színpadán állva kápráztatta el a közönséget.

A Bécsi Állami Opera közölte, hogy a mezzoszoprán énekes az ausztriai Klosterneuburgban lévő otthonában hunyt el.

Ludwig 1955-ben debütált a bécsi dalszínház társulatának tagjaként a Figaro házasságában, amelyben Cherubin szerepét alakította. A következő évtizedekben 769 előadáson 42 különböző szerepet játszott el az osztrák főváros operájában.

"Olyan komolysággal kezelte a művészetet, amennyire csak egy ember teheti, alárendelte az életét a művészetnek, ám végül saját döntéséből intett búcsút a színpadnak" – fogalmazott Bogdan Roscic, a Bécsi Állami Opera igazgatója közleményében.

Ludwig 1959 decemberében lépett fel először a New York-i Metropolitan Operában, ugyancsak Cherubin szerepében, Erich Leinsdorf vezényletével, valamint mások mellett Giorgio Tozzi, Elisabeth Soderstrom és Lucine Amara partnereként. Pályafutása alatt 119 előadáson 15 szerepben lépett színpadra a New York-i Metben.

Ludwig 1928. március 16-án született Berlinben, a tenor Anton Ludwig és a mezzoszoprán Eugenie Besalla-Ludwig gyermekeként és Aachenben nőtt fel.

1946-ban lépett először színpadra a Frankfurti Operaházban, ahol Orlovszky herceget játszotta A denevérben, majd Darmstadtban és Hannoverben is fellépett a bécsi áttörést megelőzően.

Ludwig munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel elismerték: megkapta egyebek között az osztrák kamaraénekesi rangot, a Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli tagjává választották, és a francia becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×