eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Rudolf Péter rendező Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. A darabot december 6-án mutatják be.
Nyitókép: Sóki Tamás

Etikai kódex vigyáz mostantól a Vígszínház tagjaira

Több hónapos munka után, szakértők, ügyvédek, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A teátrum igazgatója szerint a dokumentumnak visszatartó ereje lesz. Rudolf Péter az InfoRádiónak azt mondta: olyan színházi közeget szeretnének teremteni, amelyben a szexuális abúzus fel sem merülhet.

Az Etikai Kódex és Eljárási Rend elkészítésekor nagyon komplikált élethelyzeteket kellett a jog nyelvére lefordítani, miközben nem egy bírósági eljárás professzionista ügyvédei vagyunk, hanem csupán a színházat ismerő emberek – mondta Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója. Példaként említette, hogy kategorizálni kellett az egyébként a színház fűtöttségére jellemző, de normális esetben kizárólag a jelenetért és előadásért megszülető helyzeteket, gátat szabva a túlburjánzásoknak.

Az etikai kódex szerint ha valaki úgy érzi, hogy valamilyen verbális vagy tettleges zaklatás érte, akár anonim mód is lehetősége lesz eljárás kezdeményezni. Az ügyet egy jogász, egy pszichológus és egy, a közeget jól ismerő színházi ember bevonásával vizsgálják ki. A teátrum igazgatója megjegyezte, az etikai kódex már önmagában is visszatartó erő lehet, de a súlyos ügyeknek a munkáltatói következményei is lesznek

A Biztonságos Terek Alapítvány és a Vígszínház saját tapasztalatait alapul vevő, számtalan ügyvéd segítségével, hosszú hónapok alatt összeállított kódex tehát azt segíti, hogy az érintettnek ne kelljen évekig szoruló gyomorral ülnie, hogy el merje-e indítani az eljárás. Másfelől, ha „az inga kileng a túloldalra”, a felesleges támadásnak kitett kollégát is védi – tette hozzá az igazgató.

Rudolf Péter a Vígszínház korábbi igazgatójával, Eszenyi Enikővel szembeni eljárásra utalva kiemelte, a most elkészült kódex eljárási rendje az intézmény igazgatójára nem vonatkozhat, ugyanis munkáltatói jogokat saját maga fölött nem gyakorolhat. Emiatt jelezte is a fenntartóknak, hogy ennek mintájára, akár továbbgondolva, jöjjön létre az egész szakmában a vezető beosztásúakkal kapcsolatban egy hasonló eljárási rend. Jelenleg a felügyelőbizottsághoz futhatnak be ilyen jelentések, ahol nem feltétlen jogászok, pszichológusok és színházi emberek ülnek.

Eszenyi Enikő konkrét ügyével kapcsolatban hozzátette: a felügyelőbizottság jelentése elkészült, ennek részleteivel, illetve következtetéseivel viszont az eljárás kezdeményező önkormányzat tud szolgálni. Arról viszont nincs tudomása, hogy lesz-e folytatása az ügynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×