eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az Európa legjobb középület fejlesztése díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA).
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Liget Projekt: Budapesten található Európa legjobb középülete – fotók

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ nyerte a díjat.

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, a Liget Budapest Projekt az első olyan városfejlesztési program, amely az OMRRK díjazásával együtt már háromszor kapta meg ezt az elismerést: 2018-ban a Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választották, 2019-ben pedig a Magyar Zene Háza kapta meg a "Legjobb nemzetközi középület" címet.

Gyorgyevics Benedek közölte, a verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette: bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény - a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum - több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent "egybecsomagoltak", amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben.

Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Liget Budapest Projekt részeként 2019-ben készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont.

A közleményben hangsúlyozzák: az OMRRK kialakításával Magyarország Európa legjobbjaihoz zárkózott fel. "A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában - is állja a versenyt a hazai fejlesztés" - írják.

Budapest, 2021. február 5.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2021. február 5.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. Idén a Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Budapesten 2021. február 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2020. december 14.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a sajtóbemutatója napján a Városligethez közeli Szabolcs utcában 2020. december 14-én. Már zajlik a műtárgyak költöztetése, lezárult a korszerű restaurátorműhelyek kialakítása és megkezdődött a szakmai munka a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), ahol a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. A barnamezős beruházásként megvalósult épületkomplexummal Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye jött létre.
MTI/Balogh Zoltán
A barnamezős beruházásként megvalósult épületkomplexummal Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye jött létre. MTI/Balogh Zoltán

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×