eur:
392.54
usd:
362.57
bux:
72014.28
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Fischer Iván zeneigazgató (k) a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) flashmobján a budapesti Vörösmarty téren 2016. május 7-én. A zenekar azért szervezte a tiltakozó demonstrációt, mert a Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t.
Nyitókép: Mohai Balázs

Magyar szimfonikus zenekar a világ tíz legjobbja között

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) - egyetlen magyar együttesként - bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé a BBC klasszikus zenei magazinjának listáján.

A BBC Music Magazine online kiadása, a Classical Music sorrendet nem határoz meg, ábécérendben tünteti fel az általa legjobbnak ítélt szimfonikus zenekarokat a világon - olvasható a BFZ közleményében.

Mint írják, az impozáns listán szereplő együttesek között van a Budapesti Fesztiválzenekar mellett a müncheni Bajor Rádiózenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Hallé Orchestra, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Santa Cecilia Nemzeti Akadémia Zenekara, a Royal Concertgebouw és a Bécsi Filharmonikusok.

A BBC klasszikus zenei magazinjának cikke kiemeli, hogy Fischer Iván dinamikus vezető, aki nem a megszokott szabályok szerint játszik, épp ezért olyan eredményes. Arra is kitérnek, hogy a zenekar tagjai kortárs és régi zenét, sőt, népzenét is játszanak, ami óriási szabadságot ad a muzsikusoknak - ezt az élményt forgatják vissza nagyzenekari játékukba is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×