eur:
393.36
usd:
365.56
bux:
71609.4
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Infostart

Találkozott Vidnyánszky Attila a Színművészeti lemondott vezetőségével

Megismételték a korábbi álláspontjaikat, amelyekben nem történt közeledés - derült ki Upor Lászlóék beszámolójából. Megszólaltak az egyetemfoglaló diákok képviselői és Vidnyánszky Attila is.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kezdeményezte a szerdai találkozót, rajta kívül még egy kuratóriumi tag és mások is jelen voltak, továbbá elment a meghívott Upor László lemondott rektorhelyettesen kívül a szintén lemondott Németh Gábor rektori tanácsadó, valamint Bagossy László, az intézmény Színházművészeti Intézetét vezető rendező is. A beszélgetést mindkét fél rögzítette, de nem azért, hogy az elhangzottakat nyilvánosságra hozzák.

A lemondott vezetők tájékoztatóján elhangzott: azért mentek el a megbeszélésre, hogy biztosítsák Vidnyánszky Attiláékat: dolgoznak azon, hogy az oktatást el lehessen kezdeni az intézményben, bár ez a felmondások és több, külsős óraadó visszalépése, a szükséges tanárpótlások miatt sem lesz könnyű. Hangsúlyozták: vezetőként mondtak fel, a tanítást folytatni szeretnék, amíg lehet.

Úgy tapasztalták a megbeszélésen, hogy nincs szándék a kuratóriumban arra, hogy az elvett jogkörökből bármennyit is visszaadjanak.

"Az álláspontok nagyon messze vannak egymástól, közelíteni nem sikerült - de valószínűleg nem is ez volt a cél" - mondta Upor László.

A három exvezető szerint az ő és a kuratórium tagjainak a demokráciafelfogása különbözik, és ez hatással van az egyetem működésére. Arról számoltak be, hogy ideológiai kérdések körül folyt a beszélgetés. A színműsök feltették a kérdést, miért nincsenek dokumentumok az újfajta irányvonallal kapcsolatos fogalmakról, azok egyetemi jelentőségéről (nemzet, kereszténység, haza stb.). Ha lennének, akkor összevethetőek lennének az ő meglévő és részletes dokumentumaikkal. Elhangzott: vélhetően egy ideológiai váltás előkészítése zajlik.

Kiemelték továbbá, hogy hosszasan téma volt a felmondásuk pontos mikéntje.

A lemondott vezetőség tájékoztatója előtt egy órával az egyetemfoglaló diákok is sajtótájékoztatót tartottak. Megismételték: nem fogadják el legitim tárgyalópartnernek a kuratóriumot, a minisztériummal szeretnének megbeszéléseket - de nem zárt ajtók mögött, kizárólag nyilvánosan.

Kiderült, állandó jelleggel mintegy 70-100 diák van az intézményben. Biztosították a nyilvánosságot, hogy a szükségesnél is több fertőtlenítőszerük és egyéb felszerelésük van, és ételhez is jutottak. Egy ötfős őrség gondoskodik a beléptetésről, kétórás váltásban.

Kifejtették:

az oktatást nem akarják akadályozni, "az új vezetés potenciális szakmai direktívájának bojkottja" a céljuk.

Pártok támogatását visszautasítják, magánemberként lehet őket segíteni.

Arra a kérdésre, hogy egymás után mondanak fel tanárok, kijelentették: egyelőre két kezükön meg tudják számolni, hogy hány oktatójuk mondott fel - de ők is tovább tanítanak, amíg nem lesz más a helyükre, de a fizetésüket nem veszik fel.

Továbbra is elsősorban autonómiát szeretnének, valamint azt, hogy az alapítványi kuratórium mondjon le - kedden nyilvánosságra hozott követeléseiket ezúttal nem fejtették ki részletesen. Kérdésre elmondták, semmilyen választ nem kaptak azokra a kormányzattól.

Korábban az egyetem vezetése kidolgozott és elfogadott dokumentumokat, de ezeket a kuratórium nem vette figyelembe, viszont az egyetem vezetői és a hallgatók képviselői nem jelentek meg a korábbi fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett csütörtöki egyeztetésen, ahová a fenntartást átvevő alapítványi kuratórium leendő tagjait is meghívták.

Az egyetem fenntartói jogait szeptember 1-től a Színház- és Filmművészetért Alapítvány gyakorolja.

A kormányzat korábbi közlése szerint "a modellváltás célja a képzés színvonalának emelése annak érdekében, hogy az egyetemen tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×