eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Pénteken nyit újra a Müpa

A koronavírus-járvány miatti, öthónapos zárvatartás után a háromestés New Orleans Swingfesztivállal nyit újra a Müpa pénteken.

A 2020/21-es évad a Müpához hasonlóan 15. jubileumát ünneplő New Orleans Swingfesztivállal indul, amely a szervezők ígérete szerint igazi csemegékkel kedveskedik a tradicionális jazz rajongóinak - közölte az intézmény.

A programsorozatot Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estje nyitja, amelyen népszerű filmslágerek csendülnek fel a Budafoki Dohnányi Zenekar és Gájer Bálint közreműködésével, majd a Bohém Ragtime Jazz Band a jazztörténet rejtett kincseiből válogat, végül pedig Váczi Eszter a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák-magyar The Dream Makersszel karöltve hozza el a korai swingkorszak örökzöldjeit.

A maximális biztonság érdekében az intézmény különleges biztonsági előírásokkal gondoskodik a látogatók egészségéről és nyugalmáról, amelyeket az egészségügyi, szakmai iránymutatások, a témában végzett saját kutatás eredményei, valamint a hazai és nemzetközi partnerintézmények jól működő gyakorlatai mentén alakított ki.

"Számítunk a közönségünk együttműködésére az új évadban, biztos vagyok abban, hogy képesek leszünk együtt élni az új szabályokkal és lehetőségekkel.

Az óvintézkedések körültekintő betartása segít, hogy a kulturális élet biztos alapokon indulhasson újra és fenntarthatóan működhessen, ismét felejthetetlen élményeket kínálva, és ezzel reményt adva, feltöltődést nyújtva mindannyiunknak" - idézi a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját.

Ennek jegyében a Müpa napközben nem látogatható - kivéve azok számára, akik a Ludwig Múzeumba érkeznek -, a közönség számára az épület a koncertek kezdete előtt másfél órával nyit ki, és az előadások után legkésőbb egy órával zár be. A bejáratnál érintésmentes kézi hőmérővel mérik az érkezők testhőmérsékletét, emellett kiemelt figyelmet fordítanak az épület takarítására és a nézőterek átszellőztetésére, valamint érintésmentes kézfertőtlenítők segítik a védekezést.

A Müpa épületének teljes területén kötelező orrot és szájat is takaró maszkot viselni, sorban álláskor pedig kötelező a 1,5 méteres távolság betartása. Ha a biztonsági intézkedések miatt esetleg lassulna a bejutás, az előadás csak akkor kezdődik meg, amikor a sorban állók is elfoglalták a helyüket, ugyanakkor a Müpa arra kéri látogatóit, hogy a szokottnál korábban érkezzenek a rendezvényekre.

Amennyiben fennáll a vírusfertőzés gyanúja, a Müpa arra kéri nézőit, hogy jegyüket adják át másnak. Ha erre nem lenne módjuk, belépőjüket kivételesen az erre a célra korábban kialakított online felületen az előadás napjáig visszaválthatják.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×