eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó

Szenzáció a Balatonnál: Anna-bál nincs idén, de ingyenes opera lesz

Megtartják az OperaFüred programjait július 23-24-én.

Bár az Anna-bál idén elmarad, az OperaFüred ingyenes programsorozatát megtartják július 23-án csütörtökön és 24-én pénteken a balatonfüredi Gyógy téren - közölte a Magyar Állami Operaház az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara este nyolc órakor kezdődő koncertjein népszerű operaslágerek, kuriózumok és az operaház új évadának bemutatóiból vett részletek is szerepelnek majd.

A kétnapos program az énekkar változatos, Mozarttól Kodályig ívelő műsorával indul.

Csütörtök este népszerű kórusrészletek hangoznak el többek között Bizet: Carmen, Kodály: Háry János, Mascagni: Messa di Gloria, Mozart: Szöktetés a szerájból, Puccini: Pillangókisasszony, ifj. J. Strauss: A cigánybáró és Verdi: Traviata című művéből. A kuriózumok között szerepel a tavaly ősszel az Erkel Színházban rögzített Erzsébet című opera Erkel-féle 2. felvonásának több részlete és Puccini: Edgar című darabjának Requiemje is. Szólót énekel Wiedemann Bernadett és az Opera énekkarának művészei, vezényel Csiki Gábor, zongorán közreműködik Andrássy-Neuenstein Krisztina.

A péntek esti Operagálán az operaház zenekarának és az intézmény kiváló énekeseinek - Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Rálik Szilvia, Szántó Andrea - előadásában, Kocsár Balázs zeneigazgató vezényletével hangzik el többek közt Beethoven: István király, Erkel: Bánk bán, Kálmán: A csárdáskirálynő, Purcell: Dido és Aeneas, Ránki: Pomádé király új ruhája, ifj. J. Strauss A denevér, valamint Verdi: Nabucco, Macbeth és Don Carlos című operájának egy-egy részlete.

Kiemelték: a koncerten olyan áriák is megszólalnak, amelyek már az Operaház ősszel induló új évadát, A francia múzsa szezonját hirdetik, mint Saint-Saëns: Sámson és Delila, Donizetti: Az ezred lánya és Adam: A lonjumeau-i postakocsis című művének részletei. Közölték: az Opera hagyományos harmadik rendezvénye, a július 26-ra tervezett OperaMozi vetítése idén technikai okokból elmarad.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×