eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Kiss Tibor, a Quimby együttes frontembere énekel  a zenekar koncertjén a Fishing On Orfű fesztivál első napján, 2019. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Pénzt kapott több ezer magyar zenész

A televíziókban és rádiókban tavaly elhangzott dalok után összesen 1,967 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus 7477 magyar dalszerzőnek május közepén. Az utalások 44 ezer magyar zenemű után történtek.

A hazai jogkezelő egyesület a dalok lejátszását felhasználási csatornánként méri, majd ezek alapján osztja fel a szerzők között a korábban beszedett jogdíjakat - szerepel az Artisjus közleményében. A zenészek bevételeinek átlagosan 25 százaléka a jogdíj, a járványhelyzet miatt az élőzenei fellépések elmaradásával viszont sokaknak ez lett a fő vagy akár egyetlen jövedelemforrása.

Az előző évre járó szerzői jövedelmeket az egyesület évente két részletben folyósítja,

  • ezúttal a rádiós, televíziós elhangzások után járó jogdíjat, valamint a vendéglátóhelyeken megszólaló élő háttérzene utáni jogdíjakat kapják meg a dalszerzők.
  • A "nagyfelosztás" második ütemében az Artisjus július elején fizeti ki többek között a tavalyi koncertek, filmzenék után járó jogdíjakat.

Az Artisjus nemcsak a magyar, hanem a külföldi művek magyarországi lejátszásait is számon tartja. Ezúttal 3 milliárd 698 millió forintot osztott fel és fizetett ki magyar és külföldi dalszerzőknek (és örökösöknek), 155 ezer különböző zeneműre.

A teljes kifizetett összeg 53 százaléka, azaz 1 milliárd 967 millió forint jutott 44088 magyar dalra vagy zeneműre.

A magyar szerzők közül összesen 7477-en részesültek ebből az összegből.

"A gazdasági szakemberek minden területen komoly csökkenést jeleznek előre, a mostani járványhelyzet visszaesése jövőre érezteti hatását a kifizethető jogdíj összegében" - fogalmazott Szinger András, az Artisjus főigazgatója. A kifizetett szerzői jogdíjak mintegy 7 százalékából az Artisjus idén is szociális és kulturális alapot különít el a szerzők szándéka alapján. Ebből a következő évben folyósítanak kulturális támogatásokat a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül, illetve az Artisjus saját zenei és irodalmi alapítványai révén jövedelempótló, nyugdíjkiegészítő és rászorultsági támogatásokról határoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×