eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Csapást mért a koronavírus a budapesti múzeumokra

A nagy budapesti múzeumok működését is érzékenyen érinti a veszélyhelyzet idején kieső jegybevétel, de egyetlen munkatársuktól sem váltak meg.

Március 16. óta a múzeumok is zárva vannak Magyarországon. Az InfoRádió ezért megkereste a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét, azt tudakolva, hogy az intézmények működése veszélybe került-e.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria

idei évre tervezett nagy tavaszi kiállításait csak jövőre tudják bemutatni

a közönségnek – mondta az InfoRádiónak Baán László miniszteri biztos, az intézmények főigazgatója.

A Szépművészeti Múzeumban egy különleges egyiptomi kiállítás, egy fáraósír megtalálásának rekonstrukciója érintett, de sikerülni látszik megállapodni a partnerekkel, bár sok kölcsönadóval kell még egyeztetni, hogy jövő tavasszal mégis a magyar közönség elé tudja tárni azt a múzeum – tette hozzá. Hasonló tárgyalásokban állnak a londoni székhelyű Tate Britain múzeummal egy, a Nemzeti Galériába szánt tárlattal kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Múzeumban is számos népszerű kiállítást kellett elhalasztani – közölte Varga Benedek, az intézmény főigazgatója, aki szerint nyilvánvalóan csapás minden múzeum számára a mostani helyzet.

Az igazgatók tájékoztatása szerint a kieső jegybevétel érzékenyen érinti az intézmények működését, de mindannyian megerősítették, hogy

a veszélyhelyzet miatt egyetlen munkavállalótól sem válnak meg.

Baán László tájékoztatása szerint például még azoknak is, akiknek nem tudtak erre az időszakra munkát biztosítani, fizetnek egy minimális összeget, hogy ne váljanak teljesen kereset nélkülivé.

A Petőfi Irodalmi Múzeum az év végéig fizetőképes maradhat, ennek viszont

az az ára, hogy minden ingatlanfejlesztését le kellett állítani

– tudta meg az InfoRádió Demeter Szilárd főigazgatótól, aki elmondta azt is, hogy a bezárással nemcsak a látogatóikat veszítették el, hanem a terembérlőiket is.

„Ezért azt javasoltuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságának, ha lehetséges, akkor a járuléksorunkat konvertálhassuk át a kieső bevételek pótlására. Erre érdemi választ még nem kaptunk” – fogalmazott.

Demeter Szilárd hozzátette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban senkit sem kellett kényszerszabadságra küldeni, mert minden munkatársuk tud otthonról dolgozni.

Az intézmények vezetői abban bíznak, hogy nyáron újra kinyithatnak a múzeumok Magyarországon. Demeter Szilárd például azt javasolta különböző döntéshozói fórumokon, hogy az ellenőrizhető kulturális tereket érdemes lenne megnyitni az első fázisban, így a múzeumokat is.

A főigazgatók szerint

eleinte valószínűleg csak maszkban lehet majd múzeumba menni, és a látogatószámot is korlátozni kell.

De a készpénzzel való fizetés eltörlésére is számítani lehet.

A múzeumok többsége jelenleg online tartalmakkal igyekszik kiszolgálni a közönségét. A múzeumigazgatók szerint ezek egyre népszerűbbek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×