eur:
394.86
usd:
367.69
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Thália Színház bejárata Budapesten, a Nagymező utca 22-24-ben. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Százával állnak sorba a színházi alkotók a szakmai segélyalap pénzéért

Egy részük eddigi szabadúszó alkotó, akit egzisztenciálisan akár azonnal tönkretehet a rendezvénystop.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester megállapodása szerint a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz a jövőben, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja Budapesttől.

Kálomista Gábor, a színház ügyvezető igazgatója szerint a döntés nem befolyásolja a színház életét.

"Eddig is működtünk, ezután is fogunk, remélem, változatlanul magas színvonalon. A nézőket nem fogja érdekelni, hogy ki a fenntartó, az érdekel, hogy mi a repertoár és milyen színházat láthat" - szögezte le Kálomista Gábor, hozzátéve, jól kiszámítható, jól átlátható működése van a teátrumnak.

Március közepén Schell Judittal közösen, 15 millió forintos kezdő tőkével életre hívták a színházi szolidaritási alapot, ebből a nehéz helyzetbe került művészeket, alkotókat támogatják. Ezzel kapcsolatban elmondta,

21-22 millió forint gyűlt eddig össze, és 533-an jelezték péntekig, hogy támogassa őket az alap mögött felállt alapítvány.

A támogatottak soráról az alapítvány kuratóriuma dönt, és megpróbálnak újabb forrásokat is bevonni a rendszerbe.

"Sok szabadúszó művész van, akik semmilyen módon nem tudtak felkészülni a mostani helyzetre" - húzta alá. Az alapítványt április 9-én bejegyezték, a kifizetések is elindulhattak 10-én, és várják a támogatásokat továbbra is. Első körben 118 művészt támogattak a rendelkezésre álló húszmillió forintból.

A terv az, hogy egy minimálbér kijöjjön azoknak, akik a leginkább rászorulnak

a segítségre a színházmentes időszakban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

A két ország közötti bizalom helyreállításáról és kapcsolataik újjáépítéséről egyezett meg kedden Kína és a Fülöp-szigetek abban a reményben, hogy az eddigieknél hatékonyabb megoldást találnak a dél-kínai-tengeri területek hovatartozásáról szóló viták rendezésére - jelentette be a Fülöp-szigetek külügyminisztériuma a keddi manilai kétoldalú találkozót követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×