eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Luka Sabbat és Selena Gomez és Bill Murray amerikai színészek, Tilda Swinton brit színésznő és Jim Jarmusch amerikai rendező (b-j) a The Dead Dont Die című nyitófilm vetítésén a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. május 14-én. Jim Jarmusch alkotása szerepel a filmes seregszemle versenyprogramjában.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Nem akármivel robbant idén Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjének díszbemutatójával veszi kezdetét kedden a Cannes-i filmfesztivál, amelyen több magyar vonatkozású alkotást is vetítenek a kísérőprogramban.

Jim Jarmusch legfrissebb munkája, a Tilda Swinton, Chloe Sevigny és Selena Gomez főszereplésével forgatott The Dead Don't Die című zombifilmjével nyílik meg ma este a 72. Cannes-i Filmfesztivál.

Idén csaknem 1800 nevezés érkezett a versenyprogramba, amelyből az alkotók húsz filmet választottak ki a legfontosabb szekcióba. Az idei seregszemle a korábbi cannes-i díjazottak és nagy visszatérők fesztiválja lesz.

25 évvel a Ponyvaregény Arany Pálmája után a cannes-i versenyprogramban debütál

Quentin Tarantino új filmje, a Volt egyszer egy Hollywood Brad Pitt és Leonardo Di Caprio főszereplésével.

A spanyol Pedro Almodóvar, aki 2017-ben a zsűri elnöke volt, Fájdalom és dicsőség című filmjével versenyez az Aranypálmáért. A film főszerepét, egy melankolikus rendezőt Antonio Banderas alakítja.

A versenyprogramban szerepel még a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne testvérek

A fiatal Ahmed című filmje, amely egy kamasz radikalizálódásáról szól.

Az Ez csak a világvége című filmjével három évvel ezelőtt a zsűri Nagydíját elnyert kanadai Xavier Dolan ismét francia nyelvű alkotással, a Matthias és Maxime-mal érkezik.

A szintén kétszeres fődíjas Ken Loach brit rendező Sorry We Missed You című filmje egy szerény körülmények között élő házaspár mindennapjairól mesél.

Az Arany Pálma-díjas amerikai Terrence Malick Hidden Life című alkotásával tér vissza. Az olasz Marco Bellocchio Az áruló című maffiozótörténettel száll versenybe.

Akad három francia alkotás, és kelet-európai, szenegáli, kínai, valamint osztrák film is a nagyjátékfilmes versenyszekcióba került.

Az Elton Johnról szóló életrajzi film, a Rocketman premierjét a Cannes-i Filmfesztiválon tartják,

és Sylvester Stallone színész-filmrendező a tiszteletére rendezett vetítésen mutatja be a Rambo-filmek ötödik, záró epizódjának első képkockáit.

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin 24 perces Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba. Az alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen Mozgóképművész mesterképzésén készült Tóth Krisztina azonos című novellájából Venczel Vera és Tóth Ildikó főszereplésével.

A Cannes Classics programban mutatják be Bacsó Péter Tanújának eredeti, cenzúrázatlan változatát.

A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező lesz, a 83 éves Alain Delont életművéért tiszteletbeli Arany Pálmával tüntetik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×