eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Káel Csaba, a július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden zajló vizes világbajnokság nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója a július 14-i megnyitóról tartott budapesti sajtótájékoztatón a 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepségének helyszínén, a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 8-án. A nyitóünnepségen félezren táncolnak majd egyszerre: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Örkény István legnépszerűbb színdarabjából opera lett

Tóth Péter egyfelvonásosának premierje pénteken lesz az Eiffel Műhelyházban, Káel Csaba rendezésében.

Káel Csaba fantasztikus vállalkozásnak nevezte az InfoRádióban a Tóték megzenésítését. A film- és színházi rendező, producer, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Magyarországon ez az egyik kedvenc színházi darab, egykori tanára, Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr címmel! készített belőle filmet.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy

mindig hatalmas kihívás, amikor egy remekműhöz hogy nyúl hozzá egy kortárs zeneszerző,

de meglátása szerint, Tóth Péter fantasztikus érzékkel ragadta meg zeneileg is a darabra jellemző groteszk humort, jól ábrázolja a karaktereket zeneileg is, és a konfliktusokat is úgy tudja kifejteni, hogy a tragikomikum végig működik a darabban.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy a kortárs operának egy egészen egyedi irányáról van szó, a szerző használ sok idézetet, különböző népi rigmusokat, illetve Örkény korának propagandisztikus, csasztuska szerű szövegei s megjelennek az egyfelvonásosban, miközben

"az egésznek van egy nagyon jól elkapott és jól hallgatható zenei összetettsége".

Az esten felcsendül még Kenessey Jenő zenés Krúdy-története is. Arról, hogyan fér meg Krúdy és Örkény egy esten, Káel Csaba elmondta, közös szál, hogy mindkettő egy katona története. Kenessey műve - Az arany meg az asszony - szó szerint is az, hisze egy katona szerelmi története ez, amelyet a színház a színházban a módszerével idéznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×