eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Újrapalackozott 1956-os ötputtonyos tokaji aszú a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, 56-os évjáratú aszúkból.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Magyar a világ legdrágább bora

A Fortune magazin egy 2008-as Tokajit talált a legdrágább bornak - elkészítéséhez 400 kiló szőlőre volt szükség, és csak alig pár palack készült.

Negyvenezer dollárért, nagyságrendileg 11 millió forintért kelt el egy 2008-as Tokaji Aszú - közölte a Fortune.com.

A Royal Tokaji Essenciájából összesen 18 üveget palackoztak, ami világritkasággá teszi a bort, amely akár 100 évig is eláll.

Szőlőszemeit kézzel szüretelték, és kizárólag aszúlé alkotja, más szőlő leve nincs benne.

Egyetlen palackhoz 400 kiló szőlő is kellhet,

tehát - mint a lap is megjegyzi - a világ egyik leginkább munkaigényes boráról van szó. Éttermekben - már ahol lehet kapni - rendkívül kis adagokban szolgálják fel a sűrű, szirupos, édes nedűt.

A lap Európa egyik legrégebbi, legendás borvidékének nevezi a Tokajit. A legendák szerint XIV. Lajos, a Napkirály "a királyok bora, a borok királya" titulussal illette az innen származó nedűket, és a Vatikánban is századokon át hozzáférhető volt a pápa számára a tokaji bor. Történelméről szólva nem felejtik el, hogy a kommunista évtizedek után csak szűk három évtizede éledezik újra ezen a vidéken a borkészítés, ami ma legfőképp családok, illetve független borászok kezében van Tokajban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×