eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pxhere

Indiános gengszterfilm és szuperhősös pszichotriller a vásznon - filmpremierek

Sokféle műfaj, szuperhősmoziba oltott pszichothriller, orosz atomtengeralattjáró-tragédia, kolumbiai indiánokkal forgatott gengszterfilm és indiai társadalomkritikus szerelmes film is szerepel a hét mozipremierjei között.

Samuel L. Jackson, James McAvoy, Bruce Willis és Sarah Paulson főszereplésével mutatják be a mozik a Hatodik érzék rendezője új filmjét, az Üveg című alkotást.

2017-ben mutatták be a rendező előző filmjét McAvoy főszereplésével. A 2017-es Széttörve című pszichohorror főhőse Kevin, a disszociatív identitászavarral küzdő férfi, aki fiatal tinédzser lányokat tart a pincéjében és a fejében élő 23 személyiség közül mindig másik arcát mutatja nekik. Ha ez nem lenne elég hátborzongató, hát úgy van egy 24. énje is, amitől az összes többi személyisége retteg: a szörny. Az Üveg című új filmben épp ez a szörny szabadul el. Az aki viszont a szörnyet megállíthatja, egy jóval korábbi, 2000-ben készült filmjének, A sebezhetetlennek a főhőse, a Bruce Willis alakította David Dunn, az egykori biztonsági őr. A két külön film így ezzel a mostanival meglepetésszerűen egy trilógiát alkot, amelyben a szálakat egy tolószékbe kényszerült, üvegcsontú öregember, a Samuel L. Jackson alakította Elijah Price mozgatja. Az indiai rendező tehát egy különös szuperhősfilm-parafrázist bontakoztat ki a két előző filmjéből, de a kritikusokat megosztja az új alkotás.

Scott Mendelson Forbes újságírója szerint az Üveg megrázó csalódás: egy "monumentális művészi malőr" Digital Spy kritikusa, Ian Sandwell szerint azonban a film "különleges, meglepő és önreflexív fordulatot hoz az elcsépelt szuperhősös műfajba". Az IMDb-n 7,9-es értékelést kapott az alkotás.

A Születésnap és A vadászat című filmek rendezője, Thomas Vinterberg dán rendező most egy igaz történetet mesél el új filmjében, az orosz atomtengeralattjáró, a Kurszk tragédiáját.

Az orosz északi flotta nagyszabású hadgyakorlata idején, 2000 augusztusában történt robbanás a Kurszk fedélzetén. A 118 tengerészből 23 ember túlélte a detonációt. A film azt mutatja be, hogy amíg ők a fogyó levegőért küzdenek, feleségeik, családjaik a megmentésüket követelik, ám az orosz haditengerészetnek nem csak a gépállománya, hanem a bürokratikus rendszere is berozsdásodott. Bár Putyin orosz elnök figuráját végül kihagyták a filmből, Vizer Balázs a Port.hu-n megjelent kritikája szerint a film így is izgalmas, ahogy fogalmaz, a mozi még úgy is működik, hogy tudjuk mi lett a tengerészek sorsa.

Az Oscar-díjra is jelölt A kígyó ölelése című film alkotóinak új moziját, "Az átkelés madarait" is a héten mutatják be a művészmozik.

A lenyűgöző látványvilágú: sivatagban és őserdőben is játszó gengszterfilm a wayuu indián törzs mondavilágát és illegális marihuána kereskedelmi szokásait ötvözi. Szerelem, lánykérés és a nagy leszámolások sem maradhatnak ki a filmből, amely azt az időpillanatot, a '60-as, '70-es éveket mutatja be, amikor Kolumbia eladta a lelkét a drogkereskedelemnek.

A cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete elnevezésű szekciójában mutatkozott be, majd számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat az indiai rendezőnő Rohena Gera romantikus de egyben társadalomkritikus filmje: a Tű, cérna, szerelem.

Az öntudatos, sorsába nem beletörődő, varrni és táncolni tanuló Ratna egy gazdag bombayi családnál szolgál. Ashwint, a család fiatal örökösét elbűvöli a lány energiája. Ám érzékeny, tapogatózó közeledésük halálra ítélt egy még mindig a kasztrendszer béklyóiban működő társadalomban. A film az IMDb 7,1-es értékelést kapott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×