eur:
393.05
usd:
362.85
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Oscar-gála előtt: esélylatolgatás az utolsó pillanatban

Oscar-gála előtt: esélylatolgatás az utolsó pillanatban

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át 90. alkalommal az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjait Hollywoodban. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is esélyes az Oscarra.

13 jelöléséből néhány fontosat szinte biztosan díjra válthat Guillermo del Toro A víz érintése című filmje, amely a rendező kategória egyértelmű esélyese - mondta Kárpáti György az InfoRádió kérdésére.

A filmkritikus szerint azonban a legjobb film vélhetően A három óriásplakát Ebbing határában lesz az Oscar-gálán.

A színész-díjak közt sem várható nagy meglepetés, és a Golden Globe-on még meghatározó metoo-mozgalom is elcsitulni látszik. 

Kárpáti arról is beszélt, hogy nem túl nagy forgalmazói hátszéllel száll versenybe hétfő hajnalban a Testről és lélekről a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjért, ám ebben a kategóriában mindig lehetnek meglepetések. 

Az esélyes

A legtöbb, 13 kategóriában Guillermo del Toro A víz érintése című fantáziafilmje kapott Oscar-jelölést. Ezt a produkciót tartják a szakértők a legnagyobb esélyesnek a legjobb film és rendezés díjára.

Az összes jelöltről itt olvashat.

A háromórás élő televíziós közvetítés házigazdája a tavalyi év után idén is Jimmy Kimmel lesz. A népszerű műsorvezető biztos, hogy reagál majd a Hollywoodot megrázó szexuális zaklatási botrányokra és az áldozatokért kiálló MeToo-kampányra.

A MeToo szervezői már jelezték: nem tartják lényegesnek, hogy a gála vörös szőnyegén vonuló sztárok fekete ruhában tanúsítsák szolidaritásukat az áldozatokkal, fontosabbnak érzik a tetteket, és azt tervezik, hogy inkább a műsorban szentelnek egy pillanatot a közös kiállásnak.

A Los Angeles-i Dolby Színházban rendezett Oscar-gálát világszerte 225 országban és térségben közvetítik, Magyarországon a Duna Televízióban látható az élő adás.

Nem a Testről és Lélekről a legesélyesebb, de...

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, de sokan azért bíznak a sikerben.

A szakértők szerint nagyon erős ez a mezőny, mindegyik film esélyes valamennyire. A 90. Oscar-díjátadón a legtöbben a chilei A fantastic woman, illetve a svéd A négyzet című alkotást tartják befutónak.

Azt is kiemelik, hogy Enyed Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami fontos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×