eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Különleges színpadi kísérlet a Müpában

Különleges színpadi kísérlet a Müpában

Két darabot egy közös estén mutatnak be a Müpában. A két iker-előadást Káel Csaba rendezésében láthatják az érdeklődők, mindkét művet a világhírű Eötvös Péter vezényli.

Eötvös Péter Senza Sangue című operáját Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájával mutatják szombat este a Müpában. Mindkét mű egy férfi és nő találkozásáról szól, de zeneileg és a történet tekintetében is nagyon eltérő operákról van szó, noha Eötvös Pétert a Bartók-darab inspirálta.

Káel Csaba, a darab rendezője, a Müpa vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy az előadás a terjedelmében egy afféle „mini Bűn és bűnhődés”, amely a végkicsengésében a megbocsátásról szól. A történet atmoszféráját el lehetne helyezni a spanyol polgárháborúba, vagy Dél-Amerika bármelyik konfliktusos országába is.

Különleges színpadi kísérlet a Müpában

Hozzátette, hogy filmszerű előadásról van szó, amely hét jelenetet ölel át, leginkább a neorealizmus jellemzi, ehhez filmvetítést is használnak.

Káel elmondta, hogy A kékszakállú herceg várát 2016-ban még Kocsis Zoltánnal mutatták be a Müpában. „A hét ajtót egy olyan szövevényes hálóként próbálja feltárni, amely egy férfi belsejére utal.

Tulajdonképpen azt a folyamatot szeretné bemutatni, ahogy a nő a férfi agyából a szívéig próbál eljutni”

– mondta Káel Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×