eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Garda Fesztivált péntektől Tihanyban, ahol látványhalászat, főzőverseny, kézművesvásár és kulturális programok várják az érdeklődőket.

  • A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít.
  • A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze.
  • A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, ezért azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".

A fesztivállal Tihany halászmúltja előtt tisztelegnek, a rendezvény idei díszvendége Szerencs városa lesz - mondta Rózsa Éva főszervező.

A régi gardahalászatot eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat, a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról. Kikötés után a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, majd pedig borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Szintén a halászhagyományok jegyében rendeznek vasárnap a Viszhang-dombon halászlé- és halételfőző versenyt, melyre már több mint negyven nevezés érkezett - sorolta Rózsa Éva.

Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár várja a vendégeket az apátság előtti sétányon. Lesz faművesbemutató, napközben helyi népzenészek utcazenélnek, vasárnap pedig Gyermek (fél)sziget néven családi programokat rendeznek. A színpadon helyi csoportok mellett szombaton kora este Fatima és Csordás Tibor lép fel, vasárnap este pedig Nagy Feró és Rakonczai Imre ad koncertet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×