eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Lehet más nyelven írni? Újra kell tanulni, mint egy analfabétának

Lehet más nyelven írni? Újra kell tanulni, mint egy analfabétának

Agota Kristof Az analfabéta című önéletrajzi írását dalokkal kiegészített monodráma formában mutatja be Falusi Mariann a Rózsavölgyi Szalonban. A világhírű magyar származású írónő az emigráció kiszolgáltatott létállapotát mutatja be saját történetén, írói útján keresztül. A március 28-i bemutatóról Galgóczy Judit, a darab rendezője beszélt az InfoRádióban.

Az írónőnek és gondolkozó embernek az életterepe volt hazája mellett a nyelv is. Amikor 1956-ban az akkori történelemtanár férjével elment, kulturálisan is, de főleg nyelvileg másik közegbe, Svájcba került.

„Nagy kérdés, ezt ki hogyan éli meg. Nyilvánvaló, egy író, aki a szavakon keresztül szeretne naprakészen megszólalni, választhatja azt, amit ő és még Camus, Beckett is tett: az új nyelven rajzolja a világot és a lelkiállapotát.

Az írásai ezáltal annyira megrázóak, mert lakonikusak, nagyon tiszták.”

Galgóczy Judit hozzátette, idegen nyelven ő sem tud hazudni, nincs hozzá eszköze. A rendező felidézte az önéletrajzi írás egy mondatát: "Vajon milyen lett volna az életem, ha nem hagyom el a hazámat? Nehezebb, szegényesebb, de kevésbé megtört, kevésbé magányos és talán boldogabb."

Az est zenei anyagát Födő Sándor „Fodo” készítette, az előadó Falusi Mariann.

„A zenét akkor használjuk, amikor már nincs szó,

ahol szakad valami. A dalokhoz Agota Kristof szövegeket használtunk. Remélem, hogy nagyon jól sikerült. A zenének van még korrajzoló képessége is, ezt az időszakot picit groteszkül tudja megidézni. Humort is igyekeztünk csempészni az előadásba, merthogy van. Agota Kristofnak is.”

A rendező Falusi Mariann jelenlétét és teljesítményét a monodrámában rendkívülinek értékelte.

„Nagyon boldog vagyok, hogy találkoztunk mi hárman.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×