eur:
401.5
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Lenyűgözte Montreált a magyar újcirkusz társulat

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt elbűvölve hódította meg az újcirkusz hazáját, Montreált a Recirquel. A magyar újcirkusz társulat októberi évadnyitó előadásait két hét alatt több mint tízezren látták a világhírű Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. A szakmai közönség ovációval, a helyi lapok pedig ötcsillagos kritikával fogadták a Cirkusz az Éjszakában észak-amerikai premierjét. A legnagyobb francia nyelvű kanadai napilap, a Le Journal de Montreál szerint a Recirquel előadásában egyenesen „újra felfedezte a kortárs cirkuszművészetet.”

„Közel a tökéletességhez” címmel közölt kritikát alig pár órával a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat montreáli premierjét követően a Le Journal de Montréal. A legnagyobb francia nyelvű kanadai lapot lenyűgözte a Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadása, amellyel megnyitották az idei újcirkusz évadot a La TOHU kőszínházban. A lap szerint a magyar társulat újra feltalálta a már kicsit merev szemléletűnek tűnő kortárs cirkuszt, a fiatal művészek a darab minden számában új megközelítéssel merészkedtek elő. „A kínai rúdszám lenyűgöző, a német kerék izgalmas, a köteleken előadott mutatvány szinte valószerűtlen, de mindenekelőtt teljesen ledöbbentünk a hatodik szám rendkívüli gyönyörűségétől, amelyben az akrobaták milliméteres pontossággal koreografált balettet mutattak be” – írták, hozzátéve, hogy a 40-es évek berlini kabaréjának hangulatában Vági Bence rendező sikeresen olvasztotta össze a cirkuszi tudományt egy különös és elegáns költeményben. „Gyönyörűségével és eleganciájával a Cirkusz az Éjszakában teljesen elbűvölt és elvarázsolt minket” – összegzett a lap kritikusa.

A többi kanadai orgánum sem fukarkodott a pozitív jelzőkkel, „egyszerűen varázslatosnak” vagy „lélegzetelállítónak” nevezték a magyar társulat produkcióját, amelyet „hibátlan koreográfiával kidolgozott, nagyszerű show-ként” jellemeztek. A Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadását október 12. és 22. között összesen több mint tízezer néző csodálhatta meg a világhírű Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. Stéphanie Lavoie, La TOHU igazgatója az RTL-nek adott interjújában kifejtette, hogy miközben a Recirquel előadását nézték, szinte érezték a kelet-európai ízeket, ami a cirkusz műfajában teljesen újnak számít. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Lavoie.

A szakmai közönség, amelynek soraiban ott ült a Cirque de Soleil teljes igazgatósága, állva tapsolta meg a társulat premier előadását” – mondta el Vági Bence. A Recirquel alapító-vezetője szerint a szakma és a közönség elsősorban azt értékelte, hogy a sajátos magyar cirkuszi hagyományokat tiszteletben tartva értelmezték újra a műfajt. „Nem hasonlítani akartunk másokra, nem svéd, kanadai vagy ausztrál társulat szeretnénk lenni, hanem a sajátos magyar nyelvünket kerestük” – tette hozzá.

Vági Bence elmondta, hogy a világhírű Cirque de Soleil-lel való szakmai együttműködés egyik következő lépéseként jövőre közös oktatási program elindítását tervezik Magyarországon, amellyel elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítanának kiugrási lehetőséget.

A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már készülnek a kanadai visszatérésre: a Recirquel ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kapott meghívást, és lép fel november 16-án. A kétévente megrendezett CINARS Biennale alkalmából közel 1500 résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

A Recirquel előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét – a társulatnak otthont adó és a produkciót előállító – budapesti Müpában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×