eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Értékes festmény került elő a padlásról - nézze meg!

Egy, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének köszönhető felfedezés óriási meglepetést okozott nemcsak a művészettörténészek számára is. A 16. századi itáliai oltárképét a Budapesti Olasz Kultúrintézet mutatja be.

A Belvárosi Pesti Ferences-templom padlásán több mint fél évszázada elfeledve és rossz állapotban heverő itáliai oltárkép felületét nemrég még olyan vastag szennyeződés és megsötétedett lakkréteg borította, hogy azon sem a kompozíció, sem maguk a figurák nem voltak kivehetőek. A Szűz Mária Szentháromsággal, szentekkel és donátorral című olajfestmény restaurálására a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén került sor a 2015-2016-os tanévben. Fekete Dóra, Fiam Judit, Mikó Edit és Tiszai Rebeka negyedéves festőrestaurátor-hallgatók kapták feladatul a nagyméretű olajfestmény történetének kutatását, természettudományos vizsgálatát, konzerválását és restaurálását. A négy hallgatón kívül a helyreállításban – az útmutatáson túl – tevékeny részt vállaltak vezető tanáraik, Görbe Katalin egyetemi tanár, festőrestaurátor-specializáció vezető és Heitler András tanszékvezető egyetemi adjunktus is.

Értékes festmény került elő a padlásról - nézze meg!

A restaurálás után vált csak nyilvánvalóvá, hogy a magyarországi egyházi- és állami gyűjtemények, múzeumok anyagát figyelembe véve is kiemelkedő művészeti értékekkel bíró festmény került elő az ismeretlenségből, óriási meglepetést okozva nemcsak a nagyközönség, de a művészettörténészek számára is.

Fekete Dóra és Mikó Edit felidézték: a kezdetben Jacopo Palmának tulajdonított, 178x273 centiméteres festmény hosszú ideig porosodott a ferences templom padlásán, többszöri beázás hagyott rajta nyomot, a kompozíció szinte teljesen kivehetetlenné vált. A Szűz Máriát a Szentháromsággal, szentekkel és donátorral ábrázoló vásznon ejtett kutatóablakok egyértelművé tették, hogy kiemelkedő színvonalú műtárgyról van szó

Az infravörös, UV-fényes és röntgen-radiográfiás vizsgálatokból a rejtélyes műalkotás számos titkára fény derült: ma már tudható például, hogy a donátor alakját valamikor lefestették, és számos pentimentót (munka közbeni javítás) is felleltek, az alkotó szignója és az évszám azonban nem került elő.

Az itáliai barokk festmény szeptember 22-ig látogatható a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia termében, majd a műalkotás visszakerül a Belvárosi Ferences Templom falára.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×