eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Magyar film is indul a palicsi fődíjért

Nyolc magyar filmet mutatnak be a július 16-án kezdődő Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson, a fesztivál fődíjáért Till Attila Tiszta szívvel című alkotása is indul.

A palicsi filmfesztivál hivatalos oldalán található program szerint július 16. és 22. között tizenhárom kategóriában 103 filmet mutatnak be.

A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Ebben a válogatásban szerepel Till Attila akcióvígjátéka, amely két fiatal mozgássérültről szól, akik közeli barátságot kötnek egy kerekesszékes bérgyilkossal és a maffia szolgálatába állnak. A film nemzetközi bemutatója a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt július elején. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt.

Fliegauf Benedek Liliom ösvény című filmje a Párhuzamok és ütközések című kategóriában indul. A rendező Dealer című alkotása 2005-ben elnyerte ugyanennek a különprogramnak a fődíját, a Tolerancia-díjat. A most látható Liliom ösvény egy sötét történetet dolgoz fel, amelyben anya és fia vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba, és az anya meséről mesére avatja be fiát a múlt sötét titkaiba.

A magyar filmek válogatásában hét film szerepel. Egyebek mellett bemutatják Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét, amely az 1900-as évek elejétől a 2000-es évek elejéig követi egy magyar család élettörténetét, illetve a 20. század eseményeit.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál címmel készült filmjét is láthatja a vajdasági közönség. Az alkotás érdekessége, hogy egyetlen lakásban játszódik és egyetlen nap eseményeit foglalja össze, ugyanakkor a beszélgetésekből kitűnik, hogy mennyire megromlottak már a szereplők családi kapcsolatai. A film főszerepét Hajdu Szabolcs játssza, emellett szerepel benne felesége és két gyermeke is.

Gárdos Péter Hajnali láz című filmje - amelyben saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének történetét dolgozta fel - is bekerült a válogatásba, a fesztivál közönsége július 21-én tekintheti meg a megrázó történetet. A film alapjául szolgáló, világsikert aratott könyvet több mint harminc nyelvre fordították le.

Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet is a Vajdaságba látogat a fesztivál ideje alatt. A filmben a mindentől szorongó Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. Az apa váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől és ebben segítségére van egy spiritiszta autószerelő, valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).

A Szerdai gyerek című film a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát, hogy a gyerek sorsában a sajátja ne ismétlődjön meg. Horváth Lili filmjét július 20-án, szerdán vetítik.

Nemes Gyula a fogyasztói társadalom visszásságait feldolgozó, a világ problémáiról, a környezetvédelemről, a szociális, társadalmi és politikai problémákról szóló Zero című szatírájának kérdésein is gondolkodhatnak a Palicsra és Szabadkára látogatók. A rendező korábban elmondta, hogy filmjében a főhős különböző stációin keresztül próbálta megmutatni a problémák teljességét négy különböző filmes műfajjal érzékeltetve, így a néző eldöntheti, hogy vígjátékként, akcióként, romantikus filmként, esetleg dokumentumfilmként értelmezi.

Egy rövidfilmet is láthat a közönség ebben a kategóriában. Kovács István Betonzaj című félórás filmjének főszereplője egy fiatal kickboxoló lány, akinek minden vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy várandós, és nem tudja, mitévő legyen.

A palicsi filmfesztivált az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm nyitja meg július 16-án.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×