eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Magyar kitüntetést kapott egy amerikai zenész

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Frank London amerikai zeneművésznek csütörtökön Washingtonban Szemerkényi Réka nagykövet. Az ünnepségen részt vettek a neves és Magyarországon is elismert művész barátai is.

Az 1958-as születésű Grammy-díjas trombitás, zongorista, zeneszerző New Yorkban él, és immár csaknem harminc esztendeje szoros kapcsolatban áll a magyar zenei élet képviselőivel is, rendszeres vendége magyarországi zenei rendezvényeknek, fesztiváloknak. Híressé vált Glass House nevű projektje, az a zenekara, amelynek célja, hogy megőrizze és felélénkítse a magyarországi zsidó zenei örökséget.

A projektet a Balassi Intézet indította, ám az ő érdeme, hogy a csapat működő együttessé vált, s az öt New York-i és három magyarországi zenészből álló együttes Budapesttől Koppenhágán és Párizson át amerikai városokig sokhelyütt rendszeresen fellép.

Frank London közép-európai szülők gyermekeként született, és a nyolcvanas évek közepe óta jegyzett művész. Eleinte dzsesszt játszott, később felfedezte a haszid zenei hagyományokat, amelyeket pszichedelikus és kortárs zenei vonulatokkal ötvözött. A Hasidic New Wave alapítója, a Klezmatics zenekar hozta meg számára a világhírt. Ma a világzene egyik meghatározó alakjaként ünneplik őt.

A kitüntetése tiszteletére rendezett ünnepségen az MTI-nek elmondta, hogy szoros a kapcsolata magyar művészekkel, elbűvöli őt a magyar főváros gazdag kulturális élete és a magyar vidék különleges zenei hagyományai, s általában a magyar zene összetettsége. Ahogyan fogalmazott: inspirálja őt a magyar muzsika. Kiváltképpen kedveli a táncházmozgalmat, rendszeres vendége a pezsgő magyar kulturális életnek. A művész név szerint megemlítette a Muzsikás együttest, valamint Forgács Péterhez fűződő művészi kapcsolatait.

Új munkáiról elmondta: Salomé-adaptációt készített, és napokon belül bemutatják Shakespeare A velencei kalmár című darabjából írt operáját az olaszországi Velencében.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×