eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Schmidt Mária: "Teljesen más világ született"

A prágai tavasz, az új gazdasági mechanizmus, a párizsi diáklázadás és az amerikai polgárjogi küzdelmek, azaz 1968 áll a Terror Háza Múzeum jövő évi rendezvényeinek középpontjában. Az intézmény főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, ennek keretében konferenciákat, kiállításokat, kerekasztal-beszélgetéseket és egy retró divatbemutatót is rendez a múzeum.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint sikeres évet zártak, hiszen sokan látogatták meg az intézményt. Sikerült megtartani a korábbi nagyon-nagy érdeklődést, ami komoly siker - mondta az InfoRádióban Schmidt Mária.

Arra a felvetésre, hogy bár a múzeum vállaltan a nyilas és a kommunista hatalom áldozatainak állít emléket, a legtöbb konferencia mégis a szocialista korszakkal foglalkozik, a főigazgató azt felelte: próbálják az 1945-1948 közötti korszak fehér foltjait feltárni.

Jövőre a Terror Háza Múzeum konferenciát rendez az 1968-as prágai tavasz és a magyar új gazdasági mechanizmus 40. évfordulója alkalmából. "A diáklázadásokról és az 1968-hoz köthető kulturális forradalomról is szeretnénk megemlékezni, még akkor is, ha volt, ami pár évvel korábban kezdődött és volt, ami kicsit később" - mondta Schmidt Mária.

"Teljesen más világ született a hetvenes évekre" - tette hozzá a Terror Háza Múzeum főigazgatója, hangsúlyozva: olyan generáció született ekkor, amely a kilencvenes években meghatározó politikai szerephez jutott.

"Ma már egy másik generáció van, de azért 1968 hosszú távra meghatározta a világ sorsát" - mondta Schmidt Mária.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×