eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Parti Nagy: "a nyelvhez való viszonyom az én hazaszeretetem"

Nem kell félteni a magyar nyelvet az idegen szavak sokaságától - mondta az lnfoRádió Aréna című műsorában Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, költő.

"A nyelvhez való viszonyom az én hazaszeretetem, abban tudom mindenekelőtt megragadni az én viszonyomat a magyarságomhoz, hogy birtokában vagyok ennek a fantasztikus nyelvnek" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas író, költő.

A művész úgy véli, a magyar nyelv állapotát nehéz megítélni, hiszen nincs mihez viszonyítani.

Parti Nagy Lajos nem gondolja, hogy félteni kellene a magyar nyelvet az idegen hatásoktól.

Hozzátette: a XIX. század második felétől az 1920-as évekig mérhetetlenül erős volt a német behatás. Ha a magyar nyelv azt kiheverte, akkor ezután sem lehet probléma.

Abban az időben a nyelv "hihetetlen mennyiségű szót magába hörpölt és megmagyarított", amivel pedig kevésbé sikerült átültetni a magyarba - nagy dolog -, kicsit németesen maradt.

"Ugyanez van a sokkal kisebb angolszász befolyással: ötven-ötven százalék, hogy melyik szó válik most magyar szóvá" - mondta a Kossuth-díjas művész.

"Ki mond most mouse-t, amikor a klikkelő dolgot meg akarja nevezni a számítógép körül? Mindenki egeret mond" - tette hozzá.

"Az az érzésem, hogy akik ennyire védik a nyelvet, azok igazából - és most nem akarok senkit megbántani -, az enyhe vagy nem enyhe idegenfóbiájukat vetítik rá egy kicsikét" - mondta Parti Nagy Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×