eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Ukrán katonák.
Nyitókép: X / MilitaryLand.net

Ritka videófelvétel készült az ukrajnai háború egyik borzalmas csatájáról

A videót a lengyel önkéntesekből álló egység katonái készítették a Torecknél dúló harcokról. Közben egy másik társuk különös dolgokat árult el az oroszok harcmodoráról.

Az oroszok támadták meg elsőként a lengyelek állásait, akik azonban hevesen védekezve visszaverték a rohamokat. Majd néhány pontos tűzcsapással sikerült meghátrálásra kényszeríteniük az oroszokat. Az ukrán hadsereg 28. önálló gépesített lövész dandárjához tartozó lengyelek végül ellentámadást is indítottak.

Az oroszok nem tudták feltartóztatni a lengyelek rohamát, és két halottat maguk után hagyva kénytelenek voltak kiüríteni az állásaikat. A sebesültjeikkel menekülő oroszokat több dróncsapás is érte, a lengyelek pedig elfoglalták az oroszok korábbi lövészárkait – látható a felvételen.

Szinte az Ukrajna elleni orosz támadás első napjaitól harcolnak lengyel önkéntesek az ukránok oldalán. Sokan közülük a reguláris ukrán hadsereg tagjai, míg mások az úgynevezett PDK (Polski Korpus Ochotniczy), vagyis a Lengyel Önkéntes Hadtest soraiban küzdenek az oroszok ellen. Ez talán a leghíresebb lengyel katonai alakulat, amely az ukránokat segíti. A 2023-ban létrejött egység katonái számos veszélyes akcióban vettek már részt.

Ezek közül is kiemelkedik az, amit az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légiója elnevezésű Putyin-ellenes csapat katonáival együtt hajtottak végre. Belgorod térségében betörtek Oroszország területére és ott több fontos katonai létesítményt megrongáltak, majd foglyokat ejtve visszavonultak.

A PDK hivatalos közlése szerint az akcióban egyetlen lengyel önkéntes sem esett el.

Egy másik önkéntes alakulat, a Nemzetközi Légió lengyel katonája közben érdekes dolgokat mesélt egy tévéinterjúban az oroszok harcmodoráról. Piotr Mitkiewicz elmondta, hogy az orosz hadseregben két csoportra osztják a katonákat: vannak használhatók és a haszontalanok, vagy ahogy a társaik nevezik őket, a "birkák". Először őket küldik rohamra az ukrán állások ellen, mindig egy tapasztalt, öreg katona vezetésével. Ő azonban csak a félútig megy a támadókkal, aztán visszahúzódik, az emberei pedig szinte kivétel nélkül elesnek.

Ekkor indul a szintén rosszul kiképzett újoncokból álló második hullám.

Őket már három tapasztalt veterán vezeti, persze nem végig, félúton ők is visszafordulnak. Viszont ez a két támadás elég ahhoz, hogy az oroszok pontosan megjelöljék a tüzérségüknek az ukrán védők helyzetét. Miközben az ukránok még a második támadó hullámmal harcolnak, már zúdul is rájuk a borzalmas ágyútűz. Amikor az oroszok úgy gondolják, hogy a tüzérség mindent szétlőtt, akkor indulnak a valóban jól kiképzett és megfelelően felfegyverzett katonáik, hogy elfoglalják az ukránok állásait.

A lengyel önkéntes azt is elmondta, hogy az első és második hullámban támadó újoncok a gépkarabélyaikhoz összesen négy teli tölténytárat kapnak (120 lőszer), ami jó, ha hárompercnyi harcra elég.

A lengyelek egyébként nagyon komolyan veszik azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent számukra. Mint arról az Infostart is beszámolt, nemrég a lengyel haderő volt vezérkari főnöke tette egyértelművé, hogy Moszkva kemény válaszra számíthat, ha megtámadná Lengyelországot, vagy valamelyik balti államot.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×